Кількість вакансій на ІТ-ринку впала до 5-річного мінімуму, чверть айтівців цьогоріч звільнили – дослідження DOU /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Кількість вакансій на ІТ-ринку впала до 5-річного мінімуму, чверть айтівців цьогоріч звільнили – дослідження DOU

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

На IT-ринку праці вакансій цього року менше, ніж п’ять років тому, загальна кількість становить майже 49 000 вакансій, повідомляє DOU. Після рекордного 2021-го торік кількість вакансій зменшилася на 37%, а цього року – ще на 31%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Порівняно із минулим роком вакансій поменшало на 22 000 на jobs.dou.ua.
Кількість вакансій на ІТ-ринку впала до 5-річного мінімуму, чверть айтівців цьогоріч звільнили – дослідження DOU /Фото 1

Інфографіка: DOU

  • Водночас кількість нетехнічних вакансій зросла – на 15% за рік, технічних, навпаки, зменшилась – на 34%.
  • Зокрема, побільшало вакансій у маркетингу, продажах, фінансах, копірайтингу, та юриспруденції. Виняток становлять HR і рекрутинг, там вакансій поменшало на 38% за рік.
  • У більшості технічних категорій спостерігається зниження. У 2023 році було більш ніж у половину менше вакансій для QA, Front-end, Java, Android, iOS, .NET, Data Science тощо, на 37% менше у DevOps.
  • Зменшення кількості вакансій призвело до рекордної конкуренції серед кандидатів. У 2021 році в листопаді на DOU фіксували в середньому 4 відгуки на одну вакансію, торік – 17, цього року – 37.
  • Згідно із дослідженням, почастішали звільнення айтівців, зокрема, 16% опитаних взимку сказали, що їх звільнили, восени таких було вже 25%. Водночас 42% фахівців бояться втратити роботу.
  • Також вперше зрівнялась кількість айтівців у продукті й аутсорсі – їх тепер по 40%. Поки аутсорс потерпає від браку нових клієнтів і замовлень, деякі продуктові компанії почуваються краще і продовжують активно наймати. 

Контекст

У листопаді DOU повідомляв, що за останні 12 місяців чверть айтівців звільнили чи не продовжили контракт, ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку. Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%).

Тривалість пошуку роботи зросла, зокрема, 54% респондентів знаходять нову позицію протягом двох місяців і довше. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні