Майже половина IT-фахівців пішли з роботи протягом року. Найчастіше звільняли розробників, QA і дизайнерів – дослідження DOU /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Майже половина IT-фахівців пішли з роботи протягом року. Найчастіше звільняли розробників, QA і дизайнерів – дослідження DOU

Shutterstock

За останні 12 місяців чверть айтівців звільнили чи не продовжили контракт, йдеться в дослідженні DOU. Ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Таким чином на другому році повномасштабної війни ситуація з роботою в ІТ помітно ускладнилася.
  • Під скорочення потрапляють як досвідчені айтівці, так і ті, хто лише недавно почав працювати. Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%).
  • На бенч чи в неоплачувані відпустки частіше за інших теж відправляють технічних фахівців – DevOps/SRE (11% за останні 12 місяців), QA і Data Scientist/Data Engineer (по 10%), розробників (9%).
  • Тривалість пошуку роботи наразі зростає, зокрема, 54% респондентів знаходять нову позицію протягом двох місяців і довше. 
  • Ситуація з роботою відбивається на настроях айтівців, 42% тих, хто зараз працює, бояться втратити роботу. Водночас IT-фахівці з Києва та ті, хто нині перебуває за кордоном, впевненіші у своїй роботі – близько 40% з них бояться втратити її, в той час як у Дніпрі та Харкові таких майже половина.

Контекст

Станом на літо 2023-го перша пʼятірка найбільших в Україні IT-компаній залишається незмінною, проте команди усіх компаній-лідерів скоротилися протягом першого півріччя, йдеться у літньому рейтингу 50 найбільших в Україні ІТ-компаній від DOU. Загальна кількість українських фахівців EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Evoplay та Luxoft зменшилася майже на 3000 людей. 

Найбільше в абсолютних цифрах просіли показники ЕРАМ – поточна команда компанії на 1145 осіб менша, ніж узимку. Команда SoftServe скоротилася на 1124 людини за пів року, GlobalLogic – на 375, Evoplay – на 200, Luxoft – на 100.

Антилідер за темпами зменшення команди – GR8 Tech (колишній Parimatch Tech), що скоротив понад половину команди через санкції проти Parimatch.

Загальна кількість спеціалістів у пів сотні найбільших компаній за шість місяців зменшилася майже на 7%, або на 6100 осіб. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні