Майже половина IT-фахівців пішли з роботи протягом року. Найчастіше звільняли розробників, QA і дизайнерів – дослідження DOU /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Майже половина IT-фахівців пішли з роботи протягом року. Найчастіше звільняли розробників, QA і дизайнерів – дослідження DOU

1 хв читання

Shutterstock

За останні 12 місяців чверть айтівців звільнили чи не продовжили контракт, йдеться в дослідженні DOU. Ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку.

Ключові факти

  • Таким чином на другому році повномасштабної війни ситуація з роботою в ІТ помітно ускладнилася.
  • Під скорочення потрапляють як досвідчені айтівці, так і ті, хто лише недавно почав працювати. Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%).
  • На бенч чи в неоплачувані відпустки частіше за інших теж відправляють технічних фахівців – DevOps/SRE (11% за останні 12 місяців), QA і Data Scientist/Data Engineer (по 10%), розробників (9%).
  • Тривалість пошуку роботи наразі зростає, зокрема, 54% респондентів знаходять нову позицію протягом двох місяців і довше. 
  • Ситуація з роботою відбивається на настроях айтівців, 42% тих, хто зараз працює, бояться втратити роботу. Водночас IT-фахівці з Києва та ті, хто нині перебуває за кордоном, впевненіші у своїй роботі – близько 40% з них бояться втратити її, в той час як у Дніпрі та Харкові таких майже половина.

Контекст

Станом на літо 2023-го перша пʼятірка найбільших в Україні IT-компаній залишається незмінною, проте команди усіх компаній-лідерів скоротилися протягом першого півріччя, йдеться у літньому рейтингу 50 найбільших в Україні ІТ-компаній від DOU. Загальна кількість українських фахівців EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Evoplay та Luxoft зменшилася майже на 3000 людей. 

Найбільше в абсолютних цифрах просіли показники ЕРАМ – поточна команда компанії на 1145 осіб менша, ніж узимку. Команда SoftServe скоротилася на 1124 людини за пів року, GlobalLogic – на 375, Evoplay – на 200, Luxoft – на 100.

Антилідер за темпами зменшення команди – GR8 Tech (колишній Parimatch Tech), що скоротив понад половину команди через санкції проти Parimatch.

Загальна кількість спеціалістів у пів сотні найбільших компаній за шість місяців зменшилася майже на 7%, або на 6100 осіб. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні