Категорія
Новини
Дата

Кілограми дорогоцінних металів. Міноборони отримало майже 25 млн грн з початку року завдяки переробці знищеної військової техніки

1 хв читання

За сім місяців 2024 року Міноборони отримало 24,7 млн грн від переробки дорогоцінних металів зі знищеної військової техніки, повідомила пресслужба відомства. До кінця року планується отримати ще не менше 18 млн грн.

Металобрухт є найбільшою частиною надлишкового майна Міноборони. На обліку відомства накопичилося понад 12 000 т металобрухту чорних металів, понад 541 т з них – брухт з вмістом дорогоцінних металів, повідомляв Forbes начальник відповідного управління Олег Коваль наприкінці листопада. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, 1000 т металобрухту з вмістом дорогоцінних металів накопичено на майданчиках знищеної в ході бойових дій військової техніки та у визначених військових частинах ЗСУ.
  • У складі металобрухту виявлено 100 кг золота, 1900 кг срібла та 25 кг платини. Переробка здійснюється Міноборони лише через спеціалізовані приватні переробні підприємства.
  • Кошти від реалізації дорогоцінних металів розподіляються відповідно до нормативів НБУ: 80% для золота та платинових металів і 50% для срібла спрямовуються до державного бюджету, тоді як решта 20% та 50% відповідно залишаються на спеціальному фонді Міноборони та використовуються для забезпечення потреб Збройних сил.

Контекст

За два роки великої війни Україна перетворила 15 000 одиниць російської броньованої техніки на джерела для близько 1 млн т металобрухту. Створення умов для його перероблення може приносити українській економіці мільярди гривень на рік і 2500 робочих місць – детальніше про це у матеріалі Forbes Ukraine.

Наразі уряд шукає можливості профінансувати додаткові критично важливі потреби у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Майже три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання діючих доходів держбюджету – 361,6 млрд грн. Одна чверть – за рахунок перегляду військового збору, акцизів та деяких інших заходів – 138,7 млрд грн.

Кабмін вніс пропозиції про збільшення ставки військового збору та запровадження нових податків заради фінансування воєнного бюджету України. Ці податкові новації, що прямо стосуються практично кожного українського платника податків, вже викликали палку дискусію. Представники бізнесу негативно відреагували на податкову ініціативу уряду. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд