Росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння – Путін /Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння – Путін

Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння, про це повідомив президент РФ Володимир Путін у посланні до Федеральних зборів. Також він доручив Міноборони Росії та «Росатому» підготуватись до випробувань російської ядерної зброї.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Росія призупиняє свою участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Повторю: не виходить із договору, ні, а саме призупиняє свою участь», – заявив він.
  • Путін сказав, що, перш ніж повернутися до обговорення цього питання, РФ має для себе зрозуміти, «на що все-таки претендують такі країни Північноатлантичного альянсу, як Франція і Велика Британія, і як ми будемо враховувати їхні стратегічні арсенали, тобто сукупний потенційний удар Альянсу». 
  • За словами президента РФ, нині спливають гарантійні терміни придатності до бойового використання певних ядерних боєприпасів у США, і у звʼязку з цим Штати нібито хочуть провести «натуральні випробування бойової ядерної зброї, у тому числі, у США іде розробка нових типів ядерних боєприпасів». 
  • «Така інформація є. В цій ситуації Міноборони Росії та «Росатом» мають забезпечити готовність до випробувань російської ядерної зброї. Першими ми, звичайно, це не робитимемо, але, якщо США проведуть випробування, то і ми проведемо. Ні в кого не повинно бути небезпечних ілюзій, що глобальний стратегічний паритет може бути зруйнований», – сказав він. 

Контекст

На початку 2021 року США та Росія подовжили дію договору про обмеження стратегічного наступального озброєння на пʼять років. Продовження дії нового договору гарантувало, що є обмеження, що піддаються перевірці, на російські міжконтинентальні балістичні ракети, БРПЧ і важкі бомбардувальники до 5 лютого 2026 року.

США оцінювали виконання РФ своїх зобовʼязань за новим договором про СНО щороку з моменту набрання чинності договором у 2011 році.

Минулого року Росія протягом кількох місяців отримувала приватні повідомлення від США з попередженням керівництва РФ про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї, пише The Washington Post. Адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Кремль переймається тим, як може відреагувати Вашингтон, йдеться в матеріалі. Джерела не розкривають зміст листів, але назвали їх елементом ядерного стримування шляхом «стратегічної двозначності». Міністр оборони України Олексій Резніков розповідав про сумнівний стан російської ядерної зброї, тож оцінює ймовірність її застосування як низьку. 

У листопаді російська газета «Коммерсантъ» із посиланням на чотири джерела, писала, що Росія та США обговорюють проведення перемовин щодо стратегічних ядерних озброєнь уперше після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Як стало відомо виданню, Росія та США обговорювали можливість проведення засідання двосторонньої консультативної комісії з Договору про стратегічні наступальні озброєння. Переговори між двома сторонами щодо стратегічної стабільності були заморожені з того часу, як 24 лютого Росія напала на Україну, хоча новий договір СНО про скорочення ядерних озброєнь залишався чинним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні