Категорія
Новини
Дата

Alibaba відзвітувала про уповільнення темпів росту фінпоказників. Це повʼязано з посиленням конкуренції та регулювання в Китаї

1 хв читання

Китайський онлайн-ритейлер Alibaba Джека Ма у першому фінансовому кварталі, що завершився в червні, повідомила про уповільнення темпів зростання. Це не виправдало очікувань аналітиків, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Чистий прибуток склав $6,6 млрд, що на 8% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Дохід компанії зріс на 34%, до 205,74 млрд юанів ($31,86 млрд). Але це з урахуванням купівлі частки в мережі гіпермаркетів Sun Art. Без урахування цієї угоди виручка китайської компанії збільшилася на 22%. Це істотне уповільнення – в попередньому кварталі дохід компанії зріс на 64%, до $28,6 млрд. Крім того, за цим показником Alibaba не виправдала очікувань аналітиків Refinitiv, які прогнозували зростання до 209,39 млрд юанів, пише Reuters.
  • Більшу частину доходу Alibaba отримала від основного бізнесу – онлайн-торгівлі. Продажі збільшилися на 35%, до $27,9 млрд. Для порівняння: у попередньому кварталі дохід підрозділу виріс на понад 70%. Дохід від хмарних обчислень підвищився на 29%, до $2,49 млрд. У минулому кварталі цей сегмент виріс на 37%.
  • З березня кількість користувачів сервісів Alibaba у світі збільшилася на 45 млн осіб і досягла близько 1,18 млрд осіб. Кількість користувачів в Китаї зросла на 23 млн за квартал, до 925 млн осіб.
  • Після публікації результатів акції Alibaba знизилися більш ніж на 2%, до $196.
  • Alibaba заявила, що збільшить свою програму зворотного викупу акцій з $10 млрд до $15 млрд доларів і завершить її до кінця 2022 року. Це найбільша програма в історії Alibaba, наразі компанія викупила акції на суму близько $3,7 млрд. Таким чином, компанія створює попит на акції, підвищуючи їхню вартість.

Контекст

Сповільнення зростання Alibaba пояснюється втратою частки ринку на користь конкурентів Pinduoduo і JD.com, зазначає аналітик Bernstein Research Робін Чжу. Крім того, на Alibaba впливає посилення регулювання китайських технологічних компаній з боку уряду. Серед них – обмеження на використання субсидій для збільшення частки ринку і нові правила безпеки даних.

Також у квітні Alibaba була оштрафована на рекордні $2,8 млрд за зловживання домінуючим становищем на ринку. Її акції втратили 36% своєї вартості після того, як китайська влада зупинила IPO дочірньої компанії Alibaba – Ant Group. Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом. Тепер вона опинилася під наглядом Центрального банку Китаю й дотримується тих самих правил, що й банки. Фінрезультати Alibaba показують, що бізнес Ant витримав натиск регулюючих органів. У першому кварталі Ant отримала прибуток у $2,1 млрд. Це приблизно на 50% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні