Категорія
Новини
Дата

Китай пообіцяв не давати Росії зброю та посилити експортний контроль за дронами – речник МЗС України

2 хв читання

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї пообіцяв голові українського МЗС Дмитру Кулебі, що КНР не постачатиме Росії зброї та посилить експортний контроль, зокрема за дронами. Про це у відповідь на питання Forbes Ukraine заявив на брифінгу речник МЗС Георгій Тихий.

Після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії, а також ключовим хабом постачання західної електроніки для російського ВПК, згідно із даними документу Сенату США в розпорядженні Forbes Ukraine.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Тема обговорювалась на переговорах з Ван Ї, зазначив Тихий. Кулеба на них нагадав позицію України: жодна військова підтримка держави-агресора та надання є неприпустимими.
  • «На це ми отримали відповідь, яку Китай озвучував раніше. Що Китай не надавав та не надаватиме зброї Росії. Крім того, посилює експортний контроль. Зокрема, за цивільними дронами, щоб ці постачання не могли відбуватись», – сказав речник МЗС.
  • Тема лунала детальніше, зазначив він. Але не всі деталі можна розкрити на брифінгу.
  • Крім цього, обговорювалася посилена співпраця між Росією та Північною Кореєю, додав Тихий. «У них зросли темпи співпраці, постачання зброї в порушення санкцій Радбезу ООН», – сказав він.
  • Це питання не може не хвилювати азійські країни та Китай як найбільшого гравця в регіоні, зазначив Тихий. «Безпека між Європою і Азією безпосередньо повʼязана. Якщо Путіну за допомогою Кіма вдається посилювати тиск, терор і агресію в Україні, то Ким також буде заохочений дестабілізувати Корейський півострів», – пояснив речник МЗС.
  • Таку позицію Кулеба доніс до Ван Ї, підсумував Тихий: «Ми вважаємо, що для азійських країн ця співпраця є серйозним фактором занепокоєння, на який треба звертати увагу».

Контекст

З 23 до 25 липня Кулеба здійснив візит до Гуанчжоу на запрошення Ван Ї. Це перший візит українського топпосадовця до Китаю з початку повномасштабної війни.

Кулеба заявив на переговорах, що Україна готова до доброчесних переговорів з РФ, але поки такої готовності немає з боку Росії. Важливий підсумок переговорів – Китай підтвердив повагу до територіальної цілісності України, заявив глава МЗС.

За словами міністра, Ван Ї підтвердив повагу Китаю до територіальної цілісності України. Сам Кулеба доніс до нього два ключових принципи для будь-яких переговорів: нічого не вирішувати про Україну без України та поважати її територіальну цілісність.

Після візиту Кулеби розмови з Ван Ї мали очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель та США – Ентоні Блінкен. Обидва наголосили на стурбованості через підтримку Китаєм російського ВПК.

У травні під американські санкції потрапили 20 компаній, зареєстрованих у Китаї й Гонконгу. Ці підприємства, згідно із заявою США, експортували до РФ товари для створення безпілотників, а також допомагали Москві обходити західні санкції для отримання мікроелектроніки та інших технологій.

Китай з 1 липня посилив експортний контроль над продукцією, яка може використовуватися у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. Таке рішення 30 травня ухвалило Міністерство торгівлі КНР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд