Категорія
Новини
Дата

Кулеба про переговори з Ван Ї: Китай підтвердив повагу до територіальної цілісності України

1 хв читання

Китай підтвердив повагу до принципу суверенітету та територіальної цілісності України. Про це заявив в Instagram міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після переговорів з китайським колегою Ван Ї.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі 

  • Переговори з Ван Ї тривали три години, повідомив міністр.
  • «Що принципово важливо – Китай непорушно підтвердив свою повагу до принципу суверенітету і територіальної цілісності України. Це дуже важливо. Це знімає цілу низку інсинуацій», – сказав Кулеба.
  • «Друге. Мій китайський колега чітко сказав, що він погоджується, що потрібна не ілюзія миру, а потрібен справедливий і сталий мир. Ось чого ми маємо прагнути – не треба тимчасових рішень», – додав глава МЗС.
  • Кулеба також проінформував Ван Ї про українську формулу миру та саміт миру, що Україна не прогнулась під жодним ультиматумом Путіна. «І ніколи не прогнеться, якщо будь-хто у світі, незалежно з якої частини світу, спробує говорити з нами мовою ультиматуму», – додав він.

Контекст

Поїздка Кулеби – перший візит українського топпосадовця до Китаю з початку повномасштабної війни. І перший двосторонній візит голови МЗС України до Китаю з 2012 року. Візит відбувається на запрошення Ван Ї та триватиме до 25 липня.

15 червня Україна провела саміт миру у Швейцарії за трьома з 10 пунктів формули миру президента Володимира Зеленського. Зеленський розраховує на проведення другого мирного саміту у листопаді й на участь у ньому Росії.

Китай не брав участі у першому мирному саміті, попри запрошення України. Натомість наприкінці травня разом із Бразилією представив власний план із шести пунктів. Він містить заклики до деескалації та переговорів, але не має конкретних пропозицій, як і не вимагає деокупації українських територій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд