Категорія
Новини
Дата

Китай знизив ключову ставку вперше з квітня 2020 року на фоні уповільнення зростання ВВП

Народний банк Китаю вперше з квітня 2020 року знизив ставку однорічних середньострокових кредитів для фінансових установ. Таким чином центробанк КНР відреагував уповільнення зростання економіки у четвертому кварталі, слабкого споживання та спаду на ринку нерухомості, повідомляє Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ставку за однорічними середньостроковими кредитами (MLF) знижено на суму 700 млрд юанів ($110,2 млрд) — на 10 б. п. до 2,85%.
  • На 10 б. п., до 2,1%, знижено відсоткову ставку за семиденним репо.
  • Річний ВВП Китаю зріс на 8,1%, повідомив Держстат КНР. При цьому зростання показника у четвертому кварталі склало 4% порівняно з аналогічним періодом 2020 року (у третьому кварталі — 4,9%). У квартальному вираженні ВВП у жовтні-грудні зріс на 1,6%.

Цитата

«Знижувальний тиск на економіку Китаю все ще відносно великий, а зростання зайнятості та доходів мешканців обмежене», — заявив на прес-конференції голова Народного банку Нін Цзічже.

Контекст

Друга за величиною економіка світу бореться з кризою у секторі нерухомості, а також зі спалахами COVID-19, які загрожують зростанню виробництва і логістиці.

В 2021 році економіка Китаю зросла на 8,1%. Це вище за прогноз (8%) і набагато вище за цільовий показник уряду («вище 6%»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні