Категорія
Новини
Дата

Китайська UnionPay обмежила прийом своїх банківських карток у Росії

Китайська платіжна система UnionPay заборонила обслуговування своїх карток, випущених іноземними банками, у POS-терміналах російських банків-еквайрів, які потрапили під санкції, пише РБК із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами одного з джерел, карти китайської платіжної системи перестали працювати «у квітні-травні».
  •  Інший співрозмовник агентства у великому банку вважає, що рішення UnionPay повʼязане із побоюванням вторинних санкцій.
  • «UnionPay за своєю ініціативою обмежила партнерства із санкційними банками як щодо еквайрингу, так і щодо емісії. Зокрема, тільки за усним повідомленням було відключено прийом іноземних карток UnionPay», – підтвердило джерело видання на платіжному ринку.
  •  У UnionPay відмовилися коментувати цю інформацію.

Контекст

Після початку повномасштабної війни в Україні Visa та Mastercard оголосили про припинення роботи в РФ. У підсумку карти росіян перестали працювати за кордоном, зокрема для здійснення покупок в іноземних онлайн-магазинах. З великих платіжних систем на ринку РФ залишилася лише китайська UnionPay.

Попит на карти UnionPay навесні зріс. За експертними оцінками, кількість емітованих карток системи в РФ у квітні становила близько пів мільйона, це вдесятеро більше, ніж на початок березня.

Згодом стало відомо, що російські картки китайської UnionPay почали блокувати за кордоном. Наявність проблеми російські банки не афішують, пише «Коммерсантъ». Покупки в інтернеті оплачувати карткою UnionPay часто не вдається, зазначає видання. 

Також відомі випадки, коли фізичну картку UnionPay із РФ не прийняли за кордоном, наприклад у США.

У неофіційних розмовах банкіри розповідають, що проблема в іноземних онлайн-магазинах, які на тлі війни РФ проти України вирішили просто не обслуговувати росіян, хоч санкції цього й не передбачають.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні