Іран поставив Росії понад 300 000 снарядів та 1 млн патронів за останні півроку – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Іран поставив Росії понад 300 000 снарядів та 1 млн патронів за останні півроку – WSJ

Getty Images

Російські кораблі переправляють через Каспійське море велику кількість іранських боєприпасів для поповнення запасів під час вторгнення в Україну, пише The Wall Street Journal. За останні шість місяців вантажні судна перевезли понад 300 000 артилерійських снарядів та мільйон патронів з Ірану.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіційні особи на Близькому Сході заявили, що останню партію зброї, яка, як відомо, перетнула Каспійське море до Росії, була відправлена з Ірану на початку березня на борту російського вантажного корабля «Расул Гамзатов».
  • За словами офіційних осіб, на кораблі було 1000 контейнерів із 2000 артилерійськими снарядами, про що раніше не повідомлялося. 
  • Згідно з загальнодоступними даними про доставку, «Расул Гамзатов» вийшов з іранського порту Бандар-Амірабад 8 березня і через шість днів прибув до Астрахані, Росія. За даними, судно повернулося до Ірану наприкінці березня і знову вирушило до Росії, пробувши в порту лише один день.
  • За даними джерел, поряд із безпілотниками Іран погодився надати Росії понад 300 000 снарядів для артилерії, яка відіграє центральну роль у війні в Україні.
  • Один із контрактів від вересня 2022 року, з яким ознайомилося видання, показав угоду між міністерством оборони Ірану та російським АТ «Рособоронекспорт» на продаж до Росії понад 74 000 артилерійських снарядів за $1,7 млн.
  • США та інші союзники України кілька місяців тому попередили, що Іран готовий відправити до Росії балістичні ракети. Але, за оцінками США та інших країн, цього поки що не сталося.
  • Так само Росія досі не відправила Ірану сучасні винищувачі Су-35, за словами близькосхідних офіційних осіб. Раніше цього року іранські офіційні особи заявили, що очікують на постачання перших російських винищувачів у середині березня.

Контекст

Іран послідовно заперечує, що він постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Росія та Іран вагаються з приводу співпраці, зокрема, Москва утрималася від купівлі іранських ракет через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять ракети великої дальності, пише Financial Times.

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів. За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу Х-101. Очільник ГУР повідомляє, що уже два місяці російські угруповання, які діють в Україні, «живуть у режимі максимальної економії боєприпасів». 

За даними Sky News, у січні з іранського порту до Росії через Каспійське море вийшли два вантажні кораблі під російським прапором, на борту яких було близько 100 млн патронів і близько 300 000 снарядів. За словами джерела, Москва заплатила за боєприпаси готівкою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні