Категорія
Новини
Дата

Росія викуповує назад деталі до танків і ракет, експортовані до Мʼянми та Індії – Nikkei

Росію запідозрили у викупі військових вантажів, раніше відправлених до Мʼянми та Індії, пише Nikkei із посиланням на дані митного оформлення. Цей реімпорт, ймовірно, спрямований на покращення зброї для використання у війні в Україні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У ході дослідження було виявлено записи про викуп Росією комплектуючих до зброї та техніки, які експортувалися до Мʼянми та Індії. 
  • Зазначається, що Росія може реімпортувати компоненти для покращення старих озброєнь, призначених для використання в Україні, покладаючись на допомогу країн, з якими має давні військові звʼязки.
  • Як приклад наводиться імпорт Уралвагонзаводу, який виробляє танки для російських військових. 9 грудня минулого року концерн ввіз військову продукцію з армії М’янми на $24 млн. 
  • Деталі були зареєстровані як вироблені Уралвагонзаводом. Коди для реімпортованих товарів свідчать про те, що було закуплено 6775 зорових труб і 200 камер для встановлення на танки.
  • Конструкторське бюро машинобудування (КБМ) повернуло з Індії шість нічних прицілів для систем ППО на $150 000, відвантажених на адресу Міноборони Індії.

Контекст

У квітні стало відомо, що російські постачання військових вантажів до Індії припинилися, оскільки країни намагаються знайти механізм оплати, який не порушує санкції США, пише Bloomberg. РФ є найбільшим постачальником Індії зброї, необхідної у прикордонних суперечках із Пакистаном і Китаєм.

Наразі індійські платежі за зброю на суму понад $2 млрд застрягли приблизно на рік. Росіяни припинили кредит на $10 млрд на постачання запасних частин, також не були поставлені дві батареї протиракетної оборони С-400, повідомили джерела видання.

Нині Індія експлуатує понад 250 винищувачів Су-30 МКІ російського виробництва, сім підводних човнів та понад 1200 танків Т-90 російського виробництва – всі вони перебуватимуть в експлуатації ще 10 років і потребують запчастин. Три з пʼяти систем протиракетної оборони С-400 вже поставлено.

Росія залишається найбільшим постачальником військової техніки до Індії, хоча за останні пʼять років закупівлі скоротилися на 19% через санкції та посилення конкуренції з боку інших країн-виробників.

Індія зберігає нейтральну позицію щодо війни, відмовляючись звинувачувати Росію у вторгненні, а за останній рік збільшила закупівлі російської нафти та планує розширити торгівлю. За даними Reuters, Росія десятиліттями була найбільшим постачальником військової техніки до Індії та четвертим за величиною ринком збуту індійської фармацевтичної продукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні