Категорія
Новини
Дата

Китайський розробник ядерної зброї використовує в роботі американські чіпи в обхід санкцій – WSJ

Головний китайський науково-дослідний інститут, що займається дослідженням і розробкою ядерної зброї, закуповує американські напівпровідники в обхід експортних обмежень. Про це пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документація, з якою ознайомилися журналісти видання, свідчить, що за останні два роки китайський науковий центр щонайменше десять разів купував через посередників мікросхеми від американських виробників, зокрема Intel та Nvidia.
  • Науковий центр може використовувати американські чіпи під час розробки нових озброєнь, зокрема обслуговування наявних ядерних запасів, зазначає видання.
  • За даними WSJ, компанії-виробники не можуть контролювати дотримання вимог експортного контролю, оскільки Китайська академія інженерної фізики, яка з 1997 року знаходиться в «чорному списку» США, закуповує не нові чіпи.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та Росії. Це мало б усунути ризик їхнього використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні 2022 року Мінторг США запровадив нові правила експортного контролю, що обмежують постачання напівпровідників та обладнання для їхнього виробництва, щоб не дати змогу Китаю використовувати американські технології для розробки зброї. США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї найближчим часом.

За даними Bloomberg, Японія та Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання та створити потужний союз, який підірве амбіції Пекіна щодо створення внутрішніх потужностей з виробництва мікросхем.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні