Категорія
Новини
Дата

США пропонують ЄС застосувати експортні обмеження проти Китаю – Bloomberg

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі офіційні особи Європейського Союзу та США обговорюють порядок денний свого наступного торгового форуму високого рівня на початку грудня. Союзники співпрацювали в обмеженні експорту до Москви відтоді, як РФ вдерлася в Україну, і адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість використання того самого обміну інформацією та координації, щоб посилити свої двосторонні обмеження на експорт до Китаю, заявили джерела.
  • Поки ЄС не схильний розглядати питання про те, щоб використовувати той самий підхід до Китаю, що й до Росії, тому що «обставини різні», але один зі співрозмовників агентства каже, що, можливо, для обмежень будуть розглянуті товари, які Пекін міг би використовувати для зміцнення свого воєнного потенціалу. 
  • «США не розглядають питання про поширення експортного контролю Росії на Китай, і ми не обговорювали це з європейцями», – заявила у відповідь на запитання прессекретарка Ради національної безпеки США Салоні Шарма.
  • Експортний контроль був одним із найбільш ефективних інструментів, здатних підірвати арсенал Росії, і вважається потенційно корисним для уповільнення Китаю в глобальних технологічних перегонах. Раніше цього місяця адміністрація Байдена заборонила американським компаніям продавати деякі чипи, що використовуються для суперкомпʼютерів та штучного інтелекту, китайським фірмам.
  • Високопосадовці ЄС та США зустрінуться 5 грудня, щоб узгодити список економічних планів на третьому засіданні Ради з торгівлі та технологій. Європейська комісія розглядає шість пріоритетів, включно зі спільною розробкою проєктів цифрової інфраструктури, дорожньою картою штучного інтелекту чи мегаватною зарядкою електромобілів, повідомили джерела. США ж очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.
  • Європейські країни дедалі більше стурбовані тим, що вони вважають конфронтаційною позицією китайського уряду, зокрема після недавнього партійного зʼїзду, який зміцнив лідерство президента Сі Цзіньпіна. Деякі держави-члени, включно з Німеччиною, запропонували блоку переглянути свій підхід до Китаю, оскільки Пекін стає не так партнером або конкурентом, як суперником, кажуть джерела. Цього місяця лідери ЄС провели стратегічну дискусію щодо Китаю, під час якої було досягнуто консенсусу про необхідність зниження критичної залежності від Пекіна, резюмував високопоставлений дипломат ЄС.

Контекст

На початку вересня адміністрація Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та Росії. Рішення має усунути ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продають компанії Кремнієвої долини – Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектору вартістю $550 млрд.

Нещодавно корпорація Apple заморозила власні плани з використання чипів памʼяті китайської компанії Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) у своїх продуктах, пише Nikkei Asia з посиланням на джерела. Компанія раніше планувала встановлювати чипи памʼяті китайського виробництва на деякі iPhone. Цей крок зроблено на тлі останнього раунду експортного контролю США, введеного проти китайського технологічного сектору, і є ознакою того, що жорсткі заходи Вашингтона мають стримувальний ефект на весь ланцюжок постачань. Водночас китайська YMTC попросила співробітників із громадянством США звільнитися через нові американські санкції.

Наразі адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість запровадження нового експортного контролю, який обмежить доступ Китаю до деяких із найпотужніших нових компʼютерних технологій. Потенційні плани, що перебувають на ранній стадії, зосереджені на досі експериментальній галузі квантових обчислень, а також на програмному забезпеченні штучного інтелекту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні