Категорія
Новини
Дата

Японія та Нідерланди можуть приєднатися до технологічних обмежень США проти Китаю

Японія та Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання, створивши потужний союз, який підірве амбіції Пекіна щодо створення внутрішніх потужностей з виробництва мікросхем, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіційні особи США, Нідерландів та Японії мають намір у пʼятницю завершити переговори щодо нового набору обмежень на те, що може бути поставлене китайським компаніям. 
  • Нідерланди розширять обмеження для ASML Holding NV, що не дозволить їй продати хоча б частину своїх машин для ультрафіолетової літографії, що мають вирішальне значення для виробництва деяких типів передових чипів і без яких спроби налагодити виробничі лінії можуть бути неможливими. Японія встановить аналогічні обмеження для Nikon Corp.
  • Спільні зусилля розширюють обмеження, які адміністрація Байдена оприлюднила у жовтні і які були спрямовані на обмеження здатності Китаю виробляти власні передові напівпровідники або купувати передові мікросхеми з-за кордону, які могли б допомогти військовим можливостям та можливостям штучного інтелекту. 
  • У цих трьох країнах розташовані найбільші компанії, що виробляють обладнання для виробництва мікросхем, включаючи ASML, японську Tokyo Electron Ltd. та американську Applied Materials Inc.
  • Американські виробники обладнання скаржилися, що односторонні дії адміністрації Байдена дозволили закордонним конкурентам продовжувати працювати на одному з найбільших ринків збуту їх продукції.
  • «Китай обовʼязково завдасть удару у відповідь по контролю за чипами», – вважає законодавець з Японії.

Контекст

Офіційні особи США ввели останні обмеження на чипи, пояснивши, що вони необхідні для того, щоб Китай не перетворився на велику економічну та військову загрозу. Адміністрація Байдена хоче, щоб виробники чипів у країні не отримали можливості виробляти передові напівпровідники, які б підтримали збройні сили Китаю.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди із союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї у найближчому майбутньому.

Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Китай подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, стверджуючи, що він порушить світову торгівлю.

У грудні стало відомо, що Нідерланди планують запровадити нові заходи контролю за експортом обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, потенційно узгоджуючи свої торговельні правила із зусиллями США щодо обмеження доступу Пекіна до технологій.

Водночас Китай працював над пакетом підтримки своєї напівпровідникової промисловості на суму понад 1 трлн юанів ($143 млрд), повідомили Reuters три джерела. Інвестиції мали б стати важливим кроком до самозабезпечення Китаю чипами та протидії крокам США, спрямованим на уповільнення технічного прогресу країни. Але вже в січні Пекін зупинив масштабні інвестиції, спрямовані на розвиток індустрії чипів, щоб конкурувати зі США, оскільки відродження COVID у загальнонаціональному масштабі створило навантаження на другу економіку у світі та фінанси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні