Apple планує закуповувати чипи для своїх гаджетів у США та Європі
Категорія
Новини
Дата

Apple планує закуповувати чипи для своїх гаджетів у США та Європі

2 хв читання

Apple Inc. готується почати закупівлю чипів для своїх пристроїв на заводі, що будується в Аризоні, а згодом використовуватиме й чипи, вироблені в Європі. Це стане важливим кроком на шляху до зниження залежності компанії від азійського виробництва, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Генеральний директор Тім Кук повідомив про це під час внутрішньої зустрічі в Німеччині з місцевими інженерами та співробітниками роздрібної торгівлі в рамках нещодавного турне Європою. Він додав, що Apple може також розширити постачання чипів із заводів у Європі.
  • «Ми вже прийняли рішення викупити завод в Аризоні, а цей завод запрацює у 2024-му, тож у нас попереду близько двох років, можливо, трохи менше, – сказав Кук співробітникам. – Я впевнений, що в Європі ми також будемо закуповуватися».
  • Кук, ймовірно, має на увазі завод в Аризоні, яким керуватиме Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ексклюзивний партнер Apple з виробництва мікросхем.
  • Відкриття цього заводу заплановано на 2024 рік. І TSMC вже придивляється до другого заводу США, що є частиною ширшої програми збільшення виробництва чипів у країні.
  • Корпорація Intel також будує заводи в Аризоні, які відкриються вже в 2024 році. Виробник чипів був основним постачальником Apple протягом багатьох років, але навряд чи зможе повернути цей бізнес. Apple замінила процесори Intel у компʼютерах Mac та інших продуктах на власні компоненти.

Контекст

Уряд США використовує стимули для розширення виробництва напівпровідників у США. Наразі виробник iPhone постачає процесори для своїх пристроїв із заводів TSMC, розташованих на Тайвані. Під час зустрічі Кук сказав, що 60% світових постачань процесорів припадає на Тайвань.

Процесори лежать в основі майже кожного продукту Apple, компʼютера Mac Pro, iPhone або навіть AirPods. Чипи розроблені Apple, а потім вироблені TSMC. Повернення хоча б частини цього виробництва до США після багатьох років залежності від Азії було б важливим кроком.

Як і США, Європа пропонує стимули для виробництва мікросхем. У своєму коментарі Кук не уточнив, звідки в Європі компанія може отримати додаткові чипи, але Bloomberg News повідомив, що TSMC веде переговори з урядом Німеччини щодо збудування заводу в цій країні.

Apple значно зростає у Німеччині. У компанії кілька сотень місцевих інженерів, які працюють над заміною компонентів Qualcomm Inc. в iPhone власним стільниковим модемом.

Нещодавно Німеччина заблокувала продаж двох заводів із виробництва чипів китайському інвестору.

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені міністерством торгівлі США минулого місяця, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включаючи передове обладнання для виробництва мікросхем та передові мікросхеми, які використовуються для штучного інтелекту та суперкомпʼютерів.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні