Категорія
Новини
Дата

Ключові фактори глобальної інфляції слабшають. Ціни на чипи, добрива й фрахт відійшли від піків – Bloomberg

Три ключові фактори, що визначають глобальну інфляцію, слабшають. З'явилася надія на полегшення для споживачів, пише Bloomberg. Фіксується зниження ціни на напівпровідники, добрива й фрахт.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ціна напівпровідників – барометр ціни готової споживчої електроніки від ноутбуків до посудомийних машин, а також медичних пристроїв та систем освітлення. Зараз вони коштують удвічі менше, ніж це було на максимумі у липні 2018 року. Порівняно із серединою минулого року зниження цін на чипи становить 14%, зазначає агентство.
  • Спотова ставка на контейнерні перевезення впала на 26% з історичного максимуму, зафіксованого у вересні 2021 року. Це матиме знижувальний тиск на ціни наприкінці цього року.
  • Ціни на добрива в Північній Америці наразі на 24% нижчі за рекордний рівень, зафіксований у березні. Цей індикатор показує, куди рухається світова продовольча інфляція.

Контекст

Інфляція зараз перевищує 8% у країнах єврозони та у США. Проте світові центробанки звертають увагу на зростання цін і починають підвищувати ставки на їх стримування. 

Дедалі більше економістів об'єднуються навколо ідеї, що пік інфляції вже позаду, хоча мине ще якийсь час, перш ніж зниження вартості сировини позначиться на цінах для покупців. 

Споживча інфляція в Україні в травні прискорилася до 17% з 16,4% у квітні, повідомив НБУ. Минулого тижня НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції.

НБУ зазначав, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні