Категорія
Новини
Дата

Американська Firefly успішно запустила ракету Alpha. Її співзасновником та основним інвестором був Максим Поляков

2 хв читання

Американська Firefly Aerospace успішно досягла орбіти під час другого випробувального польоту ракети Alpha. З 2017 року підприємець Максим Поляков вклав у компанію близько $210 млн, проте був вимушений продати свою частку під тиском американського уряду.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Alpha стартувала з бази космічних сил США Вандерберг у Каліфорнії о 10:01 за київським часом. Всі ступені ракети відпрацювали штатно, вивівши ракету на орбіту висотою 300 км.
  • Ракета вивела на орбіту близько 35 кг корисного вантажу: два учбові та наукові супутники типу CubeSat та пʼять PicoSat. На борту також є капсула з 128 поштовими картками від студентів зі всіх США.
  • В компанії підтвердили успішне відділення супутників. Їх власники повідомили про отримання сигналу, йдется в офіційному Twitter Firefly.
  • На лівреї ракети були намальовані жовто-блакитні смуги. «Прапор моєї країни для тих, хто «читає поміж строк». Слава Україні!», — написав Поляков 11 вересня, коли Alpha викотили на стартовий майданчик.

Трансляція запуску Firefly Alpha

Контекст

Це був другий випробувальний політ Alpha. Його основною метою було випробувати всі системи ракети. Перший, що стартував 3 вересня 2021 року, завершився невдало через відмову одного з чотирьох двигунів ракети. Причиною став пошкоджений електричний контакт.

Firefly стала третьою приватною компанією, яка змогла успішно досягнути орбіти з другої спроби. Раніше це зробили Rocket Lab та Virgin Orbit Річарда Бренсона. З першої спроби жодній приватній компанії це зробити не вдалося.

Основним інвестором та акціонером Firefly Aerospace був українець Максим Поляков. З 2017 року, викупивши активи компанія після банкрутства, Поляков інвестував в Firefly близько $210 млн. Минулого травня компанія залучила перші $75 млн зовшніх інвестицій. Втім 29 грудня 2021 року стало відомо, що Комітет з іноземних інвестицій США вимагає, щоб українець продав 50% акцій компанії, які належать йому і його інвестфонду Noosphere Ventures. Фонд залучив інвестбанкірів для пошуку покупця та 24 лютого долю Noosphere викупила американська AE Industrial Partners. Сторони не розголошували деталі угоди. «Не за $1. Группа Noosphere продовжить займатися космічними проєктами», — написав Поляков у березня цього року. До того, як знайшли покупця, Поляков заявляв, що передать всі свої акції за $1 на той момент CEO Firefly Тому Маркʼюзіку.

До створення Alpha також долучились українські інженери. Команда у Дніпрі, що пізніше стала компанією FlightControl, якою володіє Поляков, розробляла для Firefly турбонасосний агрегат. «Щоб зробити це власними силами, нам знадобилося б два‑три роки, а завдяки українським інженерам ми впоралися за шість місяців»,– розповідав Forbes Марк’юзік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд