Категорія
Новини
Дата

Коломойський отримав підозру СБУ на наступний день після наради силовиків у Офісі президента. За тиждень йому мало вручити підозру НАБУ

2 хв читання

1 вересня в Офісі президента відбулася нарада з представниками правоохоронних органів щодо розслідування численних справ, у яких фігурує Ігор Коломойський. Про це розповіли два співрозмовники Forbes, дотичні до ОП і правоохоронних структур. СБУ та БЕБ оголосили бізнесмену підозру вже на наступний ранок. 7 вересня підозру Коломойському планувало вручити НАБУ. Про це йдеться у редакційній статті Forbes.

Ключові факти

  • Нарада в ОП відбулася вранці 1 вересня, уточнює співрозмовник, дотичний до Офісу Зеленського. Рішення про «першість» СБУ та БЕБ щодо підозри Коломойському було прийнято саме на цій нараді в ОП, стверджує один із посадовців, знайомих із перебігом обговорень на зустрічі.
  • СБУ та БЕБ фактично випередили НАБУ. Бюро мало вручити підозру Коломойському 7 вересня, під час допиту, каже співрозмовник, близько знайомий із перебігом цієї справи. Він попросив про анонімність, оскільки не уповноважений публічно розголошувати деталі розслідування.
  • 24 серпня бізнесмен відвідував НАБУ для допиту у справах «Укрнафти» (нанесення збитків у 13,3 млрд грн у березні-серпні 2015-го) та ПриватБанку.
  • Топкерівник з НАБУ, який спілкувався на правах анонімності, зазначив, що вважає поспіх СБУ з підозрою Коломойському реакцією ОП на зустрічі керівників антикорупційних органів з американськими високопосадовцями, які цього тижня проходили у США.
Коломойський отримав підозру СБУ на наступний день після наради силовиків у Офісі президента. За тиждень йому мало вручити підозру НАБУ /Фото 1

Контекст

Вранці 2 вересня бізнесмен Ігор Коломойський отримав підозру від Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ). Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку.

Справа дотична до нафтового бізнесу неформальної фінансово-промислової групи «Приват» Коломойського та його багаторічного партнера Геннадія Боголюбова.

Одна з нафтових компаній групи кредитувалася у ПриватБанку (належав Коломойському та Боголюбову, у грудні 2016-го був націоналізований). Співрозмовники Forbes не уточнили, про яку саме юрособу йдеться. Поручителем за зобовʼязаннями своєї компанії перед своїм же банком зрештою виступив Коломойський, який мав персональні рахунки у «Приваті» та періодично поповнював їх значними сумами.

Згодом це зобовʼязання було переуступлено на користь інших кредиторів, відтак особиста порука Коломойського зникла, а банк, ймовірно, не повернув виданий кредит. Правоохоронці вважають це умисною оборудкою для виведення коштів з ПриватБанку, у якій були задіяні і менеджери установи.

Ввечері 2 вересня стало відомо, що Шевченківський районний суд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці у Дніпрі із можливістю внесення застави у понад 500 млн грн, повідомило «Радіо Свобода».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні