Категорія
Новини
Дата

Коломойський отримав підозру СБУ на наступний день після наради силовиків у Офісі президента. За тиждень йому мало вручити підозру НАБУ

1 вересня в Офісі президента відбулася нарада з представниками правоохоронних органів щодо розслідування численних справ, у яких фігурує Ігор Коломойський. Про це розповіли два співрозмовники Forbes, дотичні до ОП і правоохоронних структур. СБУ та БЕБ оголосили бізнесмену підозру вже на наступний ранок. 7 вересня підозру Коломойському планувало вручити НАБУ. Про це йдеться у редакційній статті Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нарада в ОП відбулася вранці 1 вересня, уточнює співрозмовник, дотичний до Офісу Зеленського. Рішення про «першість» СБУ та БЕБ щодо підозри Коломойському було прийнято саме на цій нараді в ОП, стверджує один із посадовців, знайомих із перебігом обговорень на зустрічі.
  • СБУ та БЕБ фактично випередили НАБУ. Бюро мало вручити підозру Коломойському 7 вересня, під час допиту, каже співрозмовник, близько знайомий із перебігом цієї справи. Він попросив про анонімність, оскільки не уповноважений публічно розголошувати деталі розслідування.
  • 24 серпня бізнесмен відвідував НАБУ для допиту у справах «Укрнафти» (нанесення збитків у 13,3 млрд грн у березні-серпні 2015-го) та ПриватБанку.
  • Топкерівник з НАБУ, який спілкувався на правах анонімності, зазначив, що вважає поспіх СБУ з підозрою Коломойському реакцією ОП на зустрічі керівників антикорупційних органів з американськими високопосадовцями, які цього тижня проходили у США.
Коломойський отримав підозру СБУ на наступний день після наради силовиків у Офісі президента. За тиждень йому мало вручити підозру НАБУ /Фото 1

Контекст

Вранці 2 вересня бізнесмен Ігор Коломойський отримав підозру від Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ). Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку.

Справа дотична до нафтового бізнесу неформальної фінансово-промислової групи «Приват» Коломойського та його багаторічного партнера Геннадія Боголюбова.

Одна з нафтових компаній групи кредитувалася у ПриватБанку (належав Коломойському та Боголюбову, у грудні 2016-го був націоналізований). Співрозмовники Forbes не уточнили, про яку саме юрособу йдеться. Поручителем за зобовʼязаннями своєї компанії перед своїм же банком зрештою виступив Коломойський, який мав персональні рахунки у «Приваті» та періодично поповнював їх значними сумами.

Згодом це зобовʼязання було переуступлено на користь інших кредиторів, відтак особиста порука Коломойського зникла, а банк, ймовірно, не повернув виданий кредит. Правоохоронці вважають це умисною оборудкою для виведення коштів з ПриватБанку, у якій були задіяні і менеджери установи.

Ввечері 2 вересня стало відомо, що Шевченківський районний суд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці у Дніпрі із можливістю внесення застави у понад 500 млн грн, повідомило «Радіо Свобода».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні