Погані справи ексмільярдера. Ігор Коломойський отримав першу підозру – одразу після наради силовиків у Офісі Зеленського. Forbes дізнався деталі розслідування щодо бізнесмена /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Погані справи ексмільярдера. Ігор Коломойський отримав першу підозру – одразу після наради силовиків у Офісі Зеленського. Forbes дізнався деталі розслідування щодо бізнесмена

Колаж Анна Наконечна

Ігор Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ у справі ПриватБанку. Напередодні силовики обговорювали його справи на великій нараді в Офісі президента. Чи значить це, що колись один із найбагатших українців реально ризикує потрапити за грати

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вранці 2 вересня бізнесмен Ігор Коломойський отримав підозру від Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ). Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку, повідомили два співрозмовники Forbes, безпосередньо знайомі з матеріалами розслідування. 

У лютому СБУ та БЕБ вже проводили обшук у маєтку Коломойського у мегакейсі щодо можливих махінацій навколо державної «Укрнафти» на 40 млрд грн. Однак до підозри бізнесмену досі не дійшло.

Зараз він фігурує у розслідуванні значно меншого епізоду. Втім, нинішнім слідчим діям силовиків передувала велика нарада в Офісі президента (ОП) з правоохоронцями, присвячена справам Коломойського. Бізнесмену загрожують значно серйозніші наслідки, ніж раніше.

Коломойського поки не затримували. Тепер суд має винести рішення про запобіжний засіб для нього.

Що саме розслідують СБУ та БЕБ та що тепер чекає на бізнесмена?

У якій справі Коломойський отримав підозру

«Детективами було встановлено, що протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад 500 млн грн, використовуючи інфраструктуру підконтрольних банківських установ», – йдеться у повідомленні СБУ.

Коломойському інкримінують шахрайство та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом. Решта пояснень правоохоронців не додають зрозумілості справі.

Про що саме йдеться? Деякі деталі повідомили два співрозмовники Forbes, близько дотичні до розслідування та безпосередньо знайомі з матеріалами справи. Обидва попросили не вказувати своїх прізвищ і посад у цій статті через високу юридичну сенситивність теми. Коломойський не відповів на прохання Forbes про коментар.

Справа дотична до нафтового бізнесу неформальної фінансово-промислової групи «Приват» Коломойського та його багаторічного партнера Геннадія Боголюбова.

Війна та бізнес Ігоря Коломойського /Sodel Vladyslav / Shutterstock

Війна та бізнес Ігоря Коломойського

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

У лютому 2022 року Forbes оцінював статки Коломойського в $1,8 млрд. У листопаді – вже у $850 млн.

За час повномасштабної війни бізнесмен втратив низку ключових активів і статус мільярдера, а також українське громадянство. Саме через останню обставину його прізвища немає в оновленій двадцятці найбагатших українців.

Якби не втрата громадянства, він посідав би 11‑те місце. У 2019‑му перемога Зеленського на президентських виборах дозволила Коломойському тріумфально повернутися до України після кількох років «екзилю».

Достеменно не відомо, що саме погіршило стосунки Коломойського з президентом. Пояснення кількох співрозмовників Forbes, дотичних до Офісу президента – проти бізнесмена зіграла пасивність у перші місяці вторгнення (лише влітку він почав допомагати державі фінансово) з одного боку та звична для групи «Приват» економія на податках – з іншого. Передусім йдеться про Кременчуцький НПЗ та «Укрнафту».

У листопаді держава примусово забрала в управління «Укртатнафту» та «Укрнафту». «Зараз стосунки критичні», – каже про статус‑кво між Коломойським і Зеленським один із членів команди президента, який просив не згадувати його імені у цій статті. 

Наприкінці липня стався витік в пресу планів президента позбавити бізнесмена українського громадянства. Відповідний указ так і не був оприлюднений. Однак у реєстрі Державної міграційної служби паспорт Коломойського справді значиться як недійсний.

Через війну під постійним ризиком Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, Покровський ГЗК, «Нафтохімік Прикарпаття» (Дрогобицький НПЗ). Кременчуцький НПЗ ще в березні зазнав серйозних руйнувань після ракетного удару росіян.

Медіахолдинг 1+1 media щомісяця інвестує в єдиний телемарафон близько $1 млн власних коштів. Держава поки ще не платить телеканалам відшкодувань, реклами в марафоні немає. Левова частка флоту авіакомпанії МАУ простоює. Компанія накопичила багатомільярдні збитки. 

Ще в 2020‑му Мін’юст США подав перший із чотирьох позовів проти Коломойського та Боголюбова про ймовірну купівлю нерухомості та промислових активів у Штатах за кошти, виведені з ПриватБанку. Ця справа зробила ризикованим перебування Коломойського і Боголюбова за межами України. 

Влітку 2023‑го відбулися слухання у Високому суді Лондона за позовом до партнерів від державного ПриватБанку (юристам Коломойського вдалося перенести розгляд з 2022‑го). Через цю справу досі діє всесвітній арешт їхніх активів на $2,5 млрд.

Одна з нафтових компаній групи кредитувалася у ПриватБанку (належав Коломойському та Боголюбову, у грудні 2016-го був націоналізований). Співрозмовники Forbes не уточнили, про яку саме юрособу йдеться. Поручителем за зобовʼязаннями своєї компанії перед своїм же банком зрештою виступив Коломойський, який мав персональні рахунки у «Приваті» та періодично поповнював їх значними сумами.

Згодом це зобовʼязання було переуступлено на користь інших кредиторів, відтак особиста порука Коломойського зникла, а банк, ймовірно, не повернув виданий кредит. Правоохоронці вважають це умисною оборудкою для виведення коштів з ПриватБанку, у якій були задіяні і менеджери установи.

Подібних кейсів у справі «Привату» вистачає. Правоохоронці почали розслідування щодо колишніх топменеджерів «Привату» ще 2017-го. Восени 2019 року генпрокурор визначив підслідність у всіх цих справах за детективами Національного антикорупційного бюро (НАБУ), яке розслідує низку епізодів щодо махінацій у банку. Загалом йдеться про ймовірні схеми на 130 млрд грн. 

Підозри у справі «Привату»

У квітні 2021-го Генпрокуратура повідомила, що підозрює їх у наданні неринкових кредитів повʼязаним компаніям. У лютому того ж року підозри отримали ексСЕО банку Олександр Дубілет (заочно), його перший заступник Володимир Яценко, заступниця голови Людмила Шмальченко і керівниця департаменту підтримки міжбанківських операцій Надія Конопкіна.

​​У нинішньому епізоді конкретні менеджери установи не фігурують, стверджує один зі співрозмовників з посиланням на матеріали справи, які є у його розпорядженні. «Йдеться про змову Коломойського з «невстановленими особами» серед менеджменту банку», – зазначає він. 

Інша справа, яку одночасно розслідують СБУ, БЕБ і НАБУ – махінації у державній «Укрнафті». Це найбільший в Україні видобувач нафти, у її власності також мережа АЗС у понад 500 станцій. До листопада 2022-го компанією володіли держава (51%) та неформальна бізнес-група «Приват» Коломойського й Геннадія Боголюбова (близько 42%). Наприкінці минулого року уряд примусово перевів частку партнерів у державну власність.

1 лютого СБУ та БЕБ провели обшуки у помешканні Коломойського у справі «Укрнафти». Однак він принаймні поки не фігурує у ній як можливий підозрюваний, уточнює співрозмовник у одній з держструктур (але не правоохоронному органі), який брав участь у підготовці матеріалів цього розслідування. 

Справи «Укрнафти»

Справа, яку розслідують СБУ та БЕБ, стосується заволодіння 40 млрд грн коштів «Укрнафти». Йдеться про 10 епізодів масштабного виведення великих партій нафтопродуктів на повʼязані компанії, ухиляння ними від сплати податків тощо, йдеться у сьогоднішньому релізі СБУ.

Національне антикорупційне бюро працює над справою зі значно меншою сумою збитків – 13,3 млрд грн (розслідування стосуються лише подій березня-серпня 2015 року). У вересні 2022-го НАБУ та САП оголосили підозри вісьмом колишнім менеджерам «Укрнафти» включно із СЕО.

Нарада в Офісі Зеленського щодо справ Коломойського

Попри велику кількість розслідувань, у яких фігурує Коломойський, саме зараз він як ніколи близький до того, щоб принаймні тимчасово потрапити за грати.

1 вересня в Офісі президента (ОП) відбулася велика нарада із силовиками, присвячена справам Коломойського, розповіли два співрозмовники Forbes, дотичні до ОП та правоохоронних структур. За тиждень до цього, 24 серпня, бізнесмен відвідував НАБУ для допиту у справах «Укрнафти» (нанесення збитків у 13,3 млрд грн у березні-серпні 2015-го) та ПриватБанку.

СБУ та БЕБ фактично випередили Антикорупційне бюро. Наступний візит Коломойського до НАБУ був запланований на четвер, 7 вересня, коли йому збирались оголосити підозру у справі ПриватБанку, каже на правах анонімності співрозмовник, близько знайомий з перебігом цієї справи. Він попросив про анонімність, оскільки не уповноважений публічно розголошувати деталі розслідування. Рішення про «першість» СБУ та БЕБ було прийнято на нараді в ОП, стверджує співрозмовник. Високопосадовець з НАБУ, який спілкувався на правах анонімності, зазначив, що вважає це реакцією ОП на зустрічі керівників антикорупційних органів з американськими високопосадовцями, які цього тижня проходили у США.

Правоохоронці продовжують розслідування і тепер будуть клопотати у суді про запобіжний захід для Коломойського, уточнює співрозмовник у Офісі генпрокурора (веде процесуальне керівництво справи). Він не уповноважений давати офіційні коментарі.

Враховуючи, що бізнесмен не був затриманий, суд міг направити клопотання про обрання запобіжного заходу в найближчий робочий день – понеділок, 4 вересня (у разі затримання це мало б відбутися протягом 72 годин), каже юристка і заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції (ЦПК) Олена Щербань. Оскільки слідчим органом є БЕБ, справа має розглядатися у Шевченківському районному суді.

Після публікації цієї статті стало відомо, що Коломойський вже прибув до суду для визначення запобіжного заходу, пише «Суспільне».

«Виглядає, що ця підозра відбулась на фоні повідомлень про прирівнювання корупції до державної зради, – вважає Щербань. – Думаю, щоб показати ефективність СБУ».

Що загрожує Коломойському, якщо правоохоронці доведуть саме цю справу до кінця? Ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) передбачає покарання позбавленням волі на строк від восьми до 12 років з конфіскацією майна, ст. 190 (шахрайство) – до 12 років з конфіскацією, перелічує Щербань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні