Категорія
Новини
Дата

Комісія затвердила Олександра Клименка кандидатом на очільника САП. Тепер його має призначити генпрокурор

Олександр Клименко може очолити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП). Конкурсна комісія, яка провела засідання онлайн, затвердила результати конкурсу щодо обрання керівництва САП. Тепер Клименка має призначити генеральний прокурор.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільше балів на конкурсі набрав Олександр Клименко. Відповідно до законодавства подання про призначення Клименка на посаду керівника САП надішлють на розгляд генерального прокурора.
  • Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін наголошує, що конкурс з обрання керівника САП ще не завершився. За його словами, комісія затвердила формальне рішення про перемогу Клименка у конкурсі, однак призначає керівника сам генпрокурор або його виконувач обов’язків.
  • «Не виключено, що поки Офіс генпрокурора тягнутиме з підтвердженням, якого не потрібно, з’явиться і рішення апеляції щодо скасування порядку конкурсу. Банкова це може надалі використати для зриву процесу призначення», – додав Шабунін.

Контекст

Спеціальна антикорупційна прокуратура досі не має керівника. Колишній очільник САП Назар Холодницький звільнився з посади у серпні 2020 року.

Конкурс на голову САП розпочався в січні 2021 року. У фінал вийшли двоє кандидатів: детектив НАБУ Олександр Клименко (246 балів) та прокурор Генпрокуратури Андрій Синюк (229 балів).

У Раді громадського контролю НАБУ заявляли, що за процедурою лишилося оголосити результати. Але цей процес відтерміновувався конкурсною комісією. «Якщо Україна не виконає цих зобовʼязань, вона автоматично позбавиться статусу кандидата на вступ ЄС, а отже, втратить велику частку міжнародної підтримки, що в умовах війни особливо необхідно», – зазначали у раді.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи у Верховній Раді, закликала Україну зосередитися на реалізації закону про деолігархізацію, а також активізувати боротьбу з корупцією, призначивши керівників САП і НАБУ.

17 липня президент Володимир Зеленський відсторонив Ірину Венедіктову від посади генпрокурора. Виконання обов’язків генпрокурора покладено на Олексія Симоненка. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні