Категорія
Новини
Дата

Компанія Фрідмана страхує автомобілі росгвардійців, які беруть участь у війні проти України – «Схеми»

2 хв читання

Російська компанія «АльфаСтрахование», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту. Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми» («Радіо Свобода»). Військові частини, з якими підписані контракти, беруть участь у війні проти України.

Ключові факти

  • Росгвардія – один із найбільших замовників послуг компанії «АльфаСтрахование», сплативши фірмі Фрідмана близько 280 млн рублів (130 млн грн) за останні пʼять років. Співпраця продовжилася і після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • Зокрема, «Схеми» наводять акт наданих послуг за 2022 рік за контрактом з одним із підрозділів Росгвардії – центральним – на загальну суму майже 40 млн рублів (18,3 млн грн).
  • У межах цього контракту були застраховані підрозділи Росгвардії у Калузькій та Воронезькій областях, страхування автопарку яких разом обійшлось у майже 2 млн рублів (600 000 грн). Декілька їхніх застрахованих КАМАЗів із воєнною символікою можна побачити на знімках колони росгвардійців, які в квітні 2022 року поверталися з України до Воронезької області Росії.
  • Ще один великий контракт «АльфаСтрахование» уклало з Приволзьким центром Росгвардії. За страхування службового транспорту центр загалом заплатив компанії Фрідмана 23,7 млн рублів (7,1 млн грн).
  • Також виявлено, що захист «АльфаСтрахование» поширюється і на службовий транспорт тих військовослужбовців, які відповідають, зокрема, за особисту безпеку російського диктатора Путіна.
  • У коментарі «Схемам» Фрідман повідомив, що з лютого 2022 року вийшов з усіх органів управління усіх російських та іноземних компаній, акціонером яких він є.
  • У Мінʼюсті України повідомили, що матеріали журналістського розслідування можуть стати підставою для конфіскації активів, які належать Фрідману в Україні.
  • «Механізм буде виглядати так – ми зв’яжемося з правоохоронцями, щоб вони змогли підтвердити цю інформацію процесуально і щоб ми могли це надати суду», – зазначив міністр юстиції Денис Малюська.

Контекст

«АльфаСтрахование» – одна з найбільших приватних російських страхових груп. Компанія входить до фінансово-промислового консорціуму «Альфа-групп». Власником російського «АльфаСтрахование» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив до санкційного списку ЄС наприкінці лютого 2022-го. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією Путіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. Фрідман із цим не згодний та намагається позбутися санкцій.

У березні цього року стало відомо, що російські акціонери «Альфа-груп» Фрідман і Авен готові позбутися своїх 45% непрямого володіння в Альфа-Банку в обмін на зняття санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні