Категорія
Новини
Дата

Компанія Фрідмана страхує автомобілі росгвардійців, які беруть участь у війні проти України – «Схеми»

Російська компанія «АльфаСтрахование», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту. Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми» («Радіо Свобода»). Військові частини, з якими підписані контракти, беруть участь у війні проти України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росгвардія – один із найбільших замовників послуг компанії «АльфаСтрахование», сплативши фірмі Фрідмана близько 280 млн рублів (130 млн грн) за останні пʼять років. Співпраця продовжилася і після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • Зокрема, «Схеми» наводять акт наданих послуг за 2022 рік за контрактом з одним із підрозділів Росгвардії – центральним – на загальну суму майже 40 млн рублів (18,3 млн грн).
  • У межах цього контракту були застраховані підрозділи Росгвардії у Калузькій та Воронезькій областях, страхування автопарку яких разом обійшлось у майже 2 млн рублів (600 000 грн). Декілька їхніх застрахованих КАМАЗів із воєнною символікою можна побачити на знімках колони росгвардійців, які в квітні 2022 року поверталися з України до Воронезької області Росії.
  • Ще один великий контракт «АльфаСтрахование» уклало з Приволзьким центром Росгвардії. За страхування службового транспорту центр загалом заплатив компанії Фрідмана 23,7 млн рублів (7,1 млн грн).
  • Також виявлено, що захист «АльфаСтрахование» поширюється і на службовий транспорт тих військовослужбовців, які відповідають, зокрема, за особисту безпеку російського диктатора Путіна.
  • У коментарі «Схемам» Фрідман повідомив, що з лютого 2022 року вийшов з усіх органів управління усіх російських та іноземних компаній, акціонером яких він є.
  • У Мінʼюсті України повідомили, що матеріали журналістського розслідування можуть стати підставою для конфіскації активів, які належать Фрідману в Україні.
  • «Механізм буде виглядати так – ми зв’яжемося з правоохоронцями, щоб вони змогли підтвердити цю інформацію процесуально і щоб ми могли це надати суду», – зазначив міністр юстиції Денис Малюська.

Контекст

«АльфаСтрахование» – одна з найбільших приватних російських страхових груп. Компанія входить до фінансово-промислового консорціуму «Альфа-групп». Власником російського «АльфаСтрахование» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив до санкційного списку ЄС наприкінці лютого 2022-го. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією Путіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. Фрідман із цим не згодний та намагається позбутися санкцій.

У березні цього року стало відомо, що російські акціонери «Альфа-груп» Фрідман і Авен готові позбутися своїх 45% непрямого володіння в Альфа-Банку в обмін на зняття санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні