Велика Британія зняла частину звинувачень щодо Фрідмана через чотири місяці після його затримання в Лондоні – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія зняла частину звинувачень щодо Фрідмана через чотири місяці після його затримання в Лондоні – FT

Getty Images

Велика Британія більше не розслідує два з трьох початкових звинувачень проти російського бізнесмена Михайла Фрідмана через чотири місяці після арешту в його лондонському особняку, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Національне агентство боротьби зі злочинністю (NCA), яке в грудні доручило понад 50 офіцерам провести обшук у будинку Фрідмана на півночі Лондона, припинило розслідування щодо 58-річного бізнесмена за підозрою у змові з метою обману міністерства внутрішніх справ та змові з метою надання неправдивих свідчень. За словами джерел, агентство все ще розслідує ймовірні злочини, повʼязані з відмиванням грошей.
  • Таким чином, агентство припиняє два з трьох напрямів розслідування щодо російського мільярдера.
  • За словами одного з джерел, обидві сторони також сперечаються щодо ордера, використаного для рейду силовиків у грудні.
  • За даними видання, скорочення масштабів розслідування NCA щодо Фрідмана є невдачею для нового підрозділу агентства з боротьби з клептократією, який був створений для протидії корумпованим елітам та особам, повʼязаним із Кремлем, які відмивали свої активи у Великій Британії після вторгнення Володимира Путіна в Україну.

Контекст

28 лютого 2022 року ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 20 жовтня президент Володимир Зеленський затвердив санкції проти Фрідмана та ще понад 2500 фізосіб та понад 1300 компаній.

Фрідман був одним із найбагатших людей Великої Британії, поки західні санкції через війну в Україні не заморозили його активи.

Він живе в Athlone House, своєму особняку в Хайгейті на півночі Лондона, і подав судовий позов проти санкцій Великої Британії та ЄС. За словами близьких до нього людей, Фрідман, який хоче залишитися у Великій Британії, вважає, що звинувачення є спробою змусити його повернутися до Росії. Відповідно до санкцій витрати Фрідмана обмежені допомогою у розмірі близько 2000 фунтів стерлінгів на місяць.

За словами близьких до нього людей, його ділові партнери Петро Авен, у будинку якого у травні минулого року провели обшук у рамках розслідування можливого ухилення від санкцій, та Герман Хан залишили країну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні