Категорія
Новини
Дата

Компанія власник ТікТок збільшила дохід на 111% у 2020 році. Утім, отримала чистий збиток

Китайська ByteDance, якій належить сервіс коротких відео TikTok, минулого року збільшила дохід на 111%, до $34,3 млрд. Однак компанія отримала мільярдні збитки, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Операційний збиток ByteDance склав $2,1 млрд, тоді як за попередній рік компанія отримала прибуток у $684 млн. Такий результат частково викликаний виплатою компенсацій акціонерам.
  • Чистий збиток склав $45 млрд через коригування бухгалтерського обліку у звʼязку зі збільшенням справедливої ​​вартості конвертованих привілейованих акцій. Компаніям, які залучили сторонні фонди, часто доводиться брати на себе ці збори в міру зростання їхньої оцінки, якщо вони готують результати відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.
  • Дохід компанії зріс до $34,3 млрд, що більше на 111% порівняно з попереднім роком. Валовий прибуток зріс на 93%, до $19 млрд.
  • Такий дохід багато в чому забезпечив успіх ByteDance на рекламному ринку. Зокрема, в Китаї продажі цифрової реклами виросли на понад 20% у першій половині 2020 року, до $46,9 млрд. Найбільшим попитом у китайських маркетологів користуються платформи для коротких відеороликів, електронної комерції та соціальних мереж.

Важливі цифри

Кількість активних користувачів на місяць на всіх платформах ByteDance на кінець грудня 2020 року перевищила 1,9 млрд осіб. На кінець 2019 року в ByteDance було близько 1,5 млрд активних користувачів. Для порівняння у YouTube, яка належить компанії Alphabet, понад 2 млрд користувачів.

Довідка

ByteDance заснував 2012 року китайський підприємець Чжан Імін. Пізніше були створені популярний новинний сервіс Toutiao, застосунки TikTok та Douyin. Акції ByteDance торгуються на приватному ринку. За цей час компанія залучила мільярди доларів від глобальних інвесторів, включаючи KKR&Co., Sequoia Capital і General Atlantic. У кінці 2020-го компанію було оцінено в $180 млрд. Однак сьогодні, за даними джерел Bloomberg, ByteDance оцінюються у понад $250 млрд. Нині ByteDance розглядає можливість лістингу в Гонконзі або Нью-Йорку. Проте поки що невідомо, коли це відбудеться.

Контекст

Торік ByteDance опинилася під тиском адміністрації експрезидента США Дональда Трампа, який назвав TikTok загрозою національній безпеці й спробував заборонити застосунок. Однак президент Джо Байден відклав плани попередника, почавши власну перевірку на предмет загрозі нацбезпеці.

Також ByteDance зіткнулася з тиском влади Китаю, яка намагається приборкати зростаючий вплив китайських інтернет-гігантів і їхніх засновників-мільярдерів. Зокрема, ByteDance звинуватили в неналежному використанні даних. Минулого місяця засновник Чжан пішов з поста головного виконавчого директора на тлі зростаючого контролю з боку уряду.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні