Жозеп Боррель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Конфлікт за межами України «вже не є фантазією» – Боррель

Жозеп Боррель Фото Getty Images

Європа має готуватись до потенційної війни, оскільки повномасштабний військовий конфлікт за межами України «вже не є фантазією». Про це сказав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у своїй промові у Брюсселі, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Росія загрожує Європі як через війну в Україні, що триває, так і через гібридні атаки на країни-члени ЄС, заявив Боррель.
  • «На нас безперечно насувається війна. Високоінтенсивна конвенційна війна в Європі більше не є фантазією», – сказав голова дипломатії ЄС.
  • Він наголосив, що Європа зіткнулася з «екзистенційною кризою», яка потребує додаткових вкладень у безпеку. 
  • «Нам потрібен новий механізм міжурядового фінансування, який можна порівняти з тим, що ми створили під час фінансової кризи [єврозони]», – наголосив Боррель.
  • Дипломат вважає, що ЄС більше не може розраховувати на захист США, оскільки це «залежить від того, хто править Вашингтоном». 

Контекст

Боррель уперше заявив про російську загрозу настільки відкрито після нещодавніх попереджень військових начальників і лідерів у Північній Європі про ризик нових нападів Росії за межами України, зазначило видання. 

У лютому міністр оборони Данії заявив, що Росія може перевірити солідарність НАТО протягом трьох-п’яти років. 

Конфлікт на кордоні ЄС виявив недостатність інвестицій в оборонну промисловість і військовий потенціал блоку. Це налякало європейські столиці, які стурбовані тим, що США можуть відмовитися від своєї довгострокової ролі основного гаранта безпеки континенту, якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому після президентських виборів у США в листопаді.

На початку грудня минулого року президент США Джо Байден заявив про зростання загрози для країн НАТО з боку Росії. Голова Пентагону Ллойд Остін попередив, що поразка України призведе до війни РФ із НАТО. За його словами, російський президент Путін «не зупиниться» у спробах «захопити суверенну територію своїх сусідів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні