Категорія
Новини
Дата

Консульства за кордоном не обслуговуватимуть чоловіків призовного віку. Голова МЗС Кулеба назвав причину

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив інформацію про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном, про це він написав у соцмережі Х. Також стало відомо, що у закордонних підрозділах ДП «Документ» зупинили видачу документів через «технічні причини», йдеться у заяві паспортного сервісу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кулеба заявив, що захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС, але в умовах війни головним пріоритетом є «захист Батьківщини від знищення».
  • «Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна», – написав очільник МЗС.
  • Він нагадав, що обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. 
  • Очільник МЗС наголосив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. 
  • «Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном», – пояснив Кулеба.
  • Він зазначив, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг у межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону про мобілізацію та після набрання ним чинності.
  • Водночас у закордонних підрозділах ДП «Документ» призупинили видачу документів, повідомив Центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс».
  • «На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП «Документ», – сказано у заяві.

Контекст

Напередодні видання ZN.UA написало, що МЗС наказало керівникам усіх дипустанов України тимчасово призупинити з 23 квітня вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

У листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, який є в розпорядженні видання, було сказано, що заборона діятиме до отримання розʼяснень положень закону щодо посилення мобілізації. 

11 квітня парламент ухвалив закон про мобілізацію у другому читанні та у цілому. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних і мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо. 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні