Категорія
Війна
Дата

Без демобілізації та з обмеженнями для військовозобовʼязаних. Головні пункти нового закону про мобілізацію

законопроєкт про мобілізацію /Getty Images

Верховна Рада 11 квітня після трьох місяців доопрацювань ухвалила у другому читанні законопроєкт про мобілізацію. Він набирає чинності через місяць після підписання його президентом Фото Getty Images

Парламент ухвалив новий законопроєкт про мобілізацію. У ньому залишилася низка обмежень для військовозобовʼязаних і прибрана норма про демобілізацію військових. Які ще зміни депутати заклали у документ

Верховна Рада (ВР) 11 квітня після трьох місяців доопрацювань ухвалила у другому читанні законопроєкт про мобілізацію. Він набирає чинності через місяць після підписання його президентом. 

Фінальна версія законопроєкту суттєво відрізняється від варіанта, який депутати прийняли у першому читанні 7 лютого. 

У новому законопроєкті немає норм про демобілізацію чи ротації, які обіцяли запровадити депутати і президент. 

Натомість депутати залишили тільки частину обмежень, що обговорювалися до прийняття – заборону на керування автомобілем для осіб, які ухиляються від військової служби, та обмеження консульських послуг за кордоном для військовозобовʼязаних українців. 

Forbes зібрав ключові зміни законопроєкту про мобілізацію. 

Що зміниться для військовозобов’язаних 

Протягом 60 днів після набрання чинності законом військовозобов’язані мають уточнити свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет призовника або у Територіальному центрі комплектування (ТЦК).  

Під час воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та паспорт і пред’являти їх на вимогу працівників ТЦК або поліції. А також під час перетину кордону. 

Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста буде правом, а не обов’язком. Тож покарання за його відсутність не буде. Електронні повістки також виключені з законопроєкту. З’явитися електронний кабінет має через два місяці після опублікування цього закону. 

Згідно з новим документом, поважними причинами для неприбуття у ТЦК після отримання повістки є перешкоди стихійного характеру, хвороба, дії країни-агресора, смерть близького родича або близького родича дружини (чоловіка). Про причини неприбуття громадянин має повідомити ТЦК протягом трьох днів. 

Законопроєкт передбачає скасування строкової служби та запровадження базової загальновійськової підготовки, зокрема у вищих навчальних закладах. Під час воєнного стану така підготовка триває до трьох місяців, у мирний час – до п’яти. Без базової військової підготовки не будуть брати на держслужбу, зокрема і до правоохоронних органів. Виняток – військовозобовʼязаного визнали непридатним до служби. 

Громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності закону мають повторно пройти медичне обстеження. Сам термін «обмежено придатний» виключений із законодавства.  

Які обмеження передбачені для військовозобов’язаних 

Депутати прибрали з урядової версії закону обмеження на виїзд військовозобов’язаних за кордон за рішенням військового командування.  

Також виключили норму про арешт банківських рахунків та інших цінностей у разі ухилення від мобілізації.  

Водночас залишилося обмеження на керування авто, яке нардепи профільного оборонного комітету обіцяли прибрати. З клопотанням про таке обмеження працівники ТЦК звертатимуться до суду, який ухвалюватиме кінцеве рішення. На розгляд такої справи у суду буде 30 днів. 

Залишилося обмеження на консульські послуги. Військовозобов’язані за кордоном, які не оновили облікові дані, зможуть отримати консульські послуги у диппредставництві України лише з одночасним оновленням цих даних.   

Під час дії воєнного стану оформити паспорт громадянина України або закордонний паспорт у консульських установах за кордоном військовозобов’язані зможуть лише за наявності військового квитка.  

Безпосередні покарання за ухилення від мобілізації та інші порушення законодавства про військову службу прописані в Адміністративному та Кримінальному кодексах. Разом із законопроєктом про мобілізацію Рада у першому читанні підтримала проєкт №10379 з посиленням цих покарань. 

Які штрафи за ухилення від мобілізації готують депутати /Shutterstock

Які штрафи за ухилення від мобілізації готують депутати

ТЦК за новим проєктом зможуть виписувати штрафи за порушення законодавства про військовий обов’язок, оборону та мобілізацію (ст. 210 та ст. 210-1 КУпАП) без складання протоколу – виносити постанову про це. Оскаржити її можна буде вже в судовому порядку.

Розміри штрафів депутати комітету також зменшили порівняно з урядовим документом. Штраф за порушення правил військового обліку (ст. 210 КУпАП): 

  • у мирний час – від 3400 до 5100 грн; 
  • в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 17 000 до 25 500 грн. 

Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210-1 КУпАП). Для громадян: 

  • у мирний час – від 5100 до 8500 грн; 
  • в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 17 000 до 25 500 грн. 

Для юридичних осіб, посадових і службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій: 

  • у мирний час – від 17 000 до 34 000 грн; 
  • в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 34 000 до 59 500 грн.

Цей законопроєкт ще готується до другого читання, тож його норми можуть змінитися. Докладніше про законопроєкт Forbes писав тут

Які зміни передбачені для військових 

Основне – вилучення усіх норм про демобілізацію. Депутати відмовилися від початкового версії, яка передбачала демобілізацію військових після 36 місяців служби за рішенням Ставки головнокомандувача. Виняток – особи, які повернулися з полону чи мають інвалідність. 

Натомість оборонний комітет додав до законопроєкту грошову винагороду для військових. Зокрема, за знищену ворожу техніку вони можуть отримати від 12 112 до 908 400 грн, а також додаткову відпустку, але не більш як 15 календарних днів на рік.  

У разі укладення першого контракту військові матимуть право на 50% компенсації першого внеску за іпотечним кредитом у межах програми «єОселя». А також додатково 100 000 грн після першого року служби та ще 100 000 грн – після другого.  

У разі укладення контракту військові протягом трьох місяців також можуть отримати сертифікат на придбання авто чи іншого транспортного засобу в розмірі 150 000 грн. Сертифікат на авто та іпотеку можна отримати лише один раз.   

Родини військовослужбовців, що загинули під час виконання обов’язків, мають отримати не менш ніж 15 млн грн. 

Парламент не пропустив інші мотиваційні норми, які пропонували в оборонному комітеті. Так, відсутня норма про виплату 70 000 грн військовим за кожні 30 днів на передовій. Проте Рада схвалила постанову, якою зобов’язала уряд підготувати власні рішення, що забезпечать таку доплату військовим на фронті. Також Міноборони має підготувати окремий законопроєкт, що регулюватиме демобілізацію та ротації військовослужбовців. Таке зобовʼязання Кабміну на засіданні 11 квітня дали депутати. 

Виключив профільний комітет і винагороду у 10 000 грн за особливості проходження служби військовослужбовцям.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні