Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС рішуче засудили анексію Росією захопленої території України та обіцяють відповідь

Європейська рада рішуче відкидає та беззастережно засуджує незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, йдеться в заяві на сайті Євроради 30 вересня.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Умисно підриваючи заснований на правилах міжнародний порядок та грубо порушуючи фундаментальні права України на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, основні принципи, закріплені у Статуті ООН та міжнародному праві, Росія ставить під загрозу глобальну безпеку», – заявили в ЄС.
  • Держави-члени Євроради заявили, що ніколи не визнають незаконні «референдуми», організовані Росією, ні їхні сфальсифіковані та незаконні результати.
  • «Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ – це Україна. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації беззастережно відмовитися від цієї незаконної анексії», – йдеться в документі.
  • Перед агресивною війною Росії, а також останньою ескалацією з боку Москви Європейський Союз рішуче підтримує Україну та її народ, наголосили в Єврораді.
  • Ядерні погрози з боку РФ, військова мобілізація та стратегія хибного подання території України як території Росії і заяви про те, що війна наразі може відбуватися на території Росії, не похитнуть рішучості країн ЄС.
  • «Ми посилимо наші обмежувальні заходи у відповідь на протиправні дії Росії», – заявила Єврорада.
  • ЄС твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати сильну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки потрібно, йдеться у заяві.

Контекст

23–27 вересня окупанти поспішно провели фіктивні «референдуми» про входження окупованих територій півдня та сходу України до складу Росії. Одна з головних причин таких екстрених рішень – успішний контрнаступ українських військ у Харківській області. В офісі президента України це назвали «наївним шантажем» і повʼязали зі «страхом розгрому» російської армії.

За результатами псевдореферендумів, у Донецькій області нібито 99,23% підтримки обʼєднання з РФ, у Луганській – 98,42%, у Херсонській – 87,05%, у Запорізькій – 93,11%.

На Заході заявили, що не визнають підсумки «референдумів». Україна наголосила, що «референдуми» не не вплинуть на заходи щодо звільнення окупованих територій.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву заплатити, якщо вона спробує це здійснити, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Штати також заявили, що вони запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії. 30 вересня стало відомо, що країни ЄС домовилися про запровадження восьмого пакету санкцій проти РФ.

30 вересня президент РФ Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні