У Кремлі запланували на 30 вересня підписання «договорів» про приєднання до Росії окупованих територій України. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Путін готує «приєднання» окупованих територій України до Росії 30 вересня. Захід попереджає про санкції

У Кремлі запланували на 30 вересня підписання «договорів» про приєднання до Росії окупованих територій України. Фото Getty Images

У Кремлі запланували на 30 вересня підписання «договорів» про приєднання до Росії окупованих територій України. У цій церемонії візьме участь президент РФ Володимир Путін, заявив речник Кремля Дмитро Пєсков. Україна та Захід засудили проведення псевдореферендумів, США готують новий пакет санкцій, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пєсков анонсував на 15:00 30 вересня підписання договорів про вступ до складу Росії чотирьох нових територій та «обʼємний» виступ Путіна. Зазначається, що це не буде послання президента до Федеральних зборів. Крім того, договори будуть підписані до їх схвалення Радою Федерації.
  • Депутати Держдуми отримали запрошення до Кремля на 30 вересня, де о 15:00 розпочнеться «захід» за участю Путіна, повідомив депутат Денис Парфьонов.
  • За даними Reuters, на Червоній площі в Москві уже встановили сцену з гігантськими відеоекранами та рекламними щитами з написом «Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Херсон – Росія!».
  • Глава верхньої палати російського парламенту заявив, що може розглянути питання про анексію окупованих регіонів 4 жовтня за три дні до 70-річчя президента РФ Володимира Путіна.
  • Щоб анексувати території, що становлять близько 15% території України, буде потрібно укладання та ратифікація якогось договору російським парламентом, який контролюється союзниками Путіна. Ці території Росія розглядатиме як свої, каже, що на них поширюватиметься її ядерний захист.
  • Путін попередив, що застосує ядерну зброю для «захисту території Росії від нападу». 
  • Мешканці, які втікали останніми днями до підконтрольних українцям районів, розповіли про те, що чиновники під дулом пістолета змушували людей ставити позначки у бюлетенях під час псевдореферендумів. 
  • «Вони можуть оголошувати все, що хочуть. Ніхто не голосував на референдумі, окрім кількох людей, які перейшли на інший бік. Вони ходили від дому до будинку, але ніхто не виходив», – сказав 43-річний Любомир Бойко із села Гола Пристань на Херсонщині.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Президент України Володимир Зеленський прагне заручитися міжнародною підтримкою проти анексії у серії телефонних розмов із іноземними лідерами, зокрема з лідерами Великої Британії, Канади, Німеччини та Туреччини.

США вже повідомили про військову допомогу для України на суму $1,1 млрд, що включає 18 пускових установок високомобільної артилерійської ракетної системи (HIMARS), супутні боєприпаси, різні типи систем протидії безпілотним літальним апаратам та радіолокаційні системи. Це доводить загальну допомогу США у сфері безпеки до $16,2 млрд.

Штати також заявили, що вони запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало запровадити додаткові санкції, але 27 країнам – членам блоку ще необхідно буде подолати свої власні розбіжності, щоб ввести їх у дію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні