Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС домовились про восьмий пакет санкцій проти Росії – Reuters

Країни Європейського союзу досягли домовленості про восьмий пакет санкцій блоку проти вторгнення Росії в Україну, пише Reuters із посиланням на три джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше цього тижня керівництво ЄС рекомендувало блоку запровадити додаткові обмеження на торгівлю та окремі чорні списки, а також перейти до обмеження цін на морські постачання російської нафти до третіх країн, переважно застрахованих європейськими компаніями. 
  • Посли 27 країн ЄС у Брюсселі обговорили цю пропозицію у пʼятницю і дали перше зелене світло, а остаточне схвалення очікується наступного тижня, повідомили три джерела.
  • 27 країн потребують одностайності для запровадження санкцій, і, якщо їхні розбіжності виявляться надто великими для подолання, розгляд санкцій буде перенесено на зустріч національних лідерів блоку в Празі 6-7 жовтня, повідомили джерела, які говорили на умовах анонімності.
  • Наразі Угорщина є найзапеклішим критиком санкцій проти Росії в ЄС, які були викликані новою ескалацією Москви: мобілізацією, ядерними погрозами та переходом до анексії значної частини окупованої України.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Штати також заявили, що вони запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало запровадити додаткові санкції.

Група держав-членів ЄС наполягає на посиленні санкцій проти Росії, у тому числі на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. Наразі блок розробляє восьмий пакет санкцій у звʼязку з війною в Україні. Країни, включаючи Польщу та країни Балтії, вимагають нових санкцій, які також будуть націлені на предмети розкоші та російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення у відповідь на погрози президента РФ Володимира Путіна цього тижня.

Очікується, що восьмий пакет санкцій міститиме обмеження цін на російську нафту, додаткові списки осіб, які потрапили під санкції, та обмежувальні заходи, спрямовані на російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення,

Європейський союз може посилити обмеження на криптоінвестиції росіян, зокрема, заборонити їм відкривати криптогаманці на європейських платформах в рамках нових санкцій. Обмеження блок вводитиме через проведення Росією псевдореферендумів на окупованих територіях України, писав CoinDesk.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні