Категорія
Новини
Дата

Країни G20 не дійшли згоди в питанні російської агресії в Україні, перемовини завершились без спільної заяви

2 хв читання

Міністри закордонних справ «Великої двадцятки» (G20) не змогли дійти згоди на зустрічі в Нью-Делі з приводу війни Росії в Україні, консенсус на торішньому саміті розвалився, пише Financial Times. На заході вперше від початку вторгнення відбулася зустріч між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та представником Росії Сергієм Лавровим.

Ключові факти

  • Зустріч у четвер, 2 березня, завершилася без спільного комюніке, аналогічного тому, яке було опубліковано на Балі в листопаді, на якому всі учасники погодилися із заявою, яка критикує російську агресію в Україні та засуджує застосування ядерної зброї.
  • Натомість цього року президент Індії опублікував «заяву голови та підсумковий документ», у якому викладено консенсус з таких питань, як зміцнення ланцюжків поставок, та відтворено минулорічні формулювання про війну, але додано, що Росія та Китай не згодні з цим.
  • За словами міністра закордонних справ Індії Субрахманіяма Джайшанкара, існували розбіжності щодо українського питання, які так і не змогли подолати.
  • Зустрічі були відзначені різкими та гарячими суперечками між міністрами, у тому числі держсекретарем США Ентоні Блінкеном та представником Росії Сергієм Лавровим, який звинуватив Захід у тому, що він перетворив G20 на «фарс».
  • Associated Press пише, що Блінкен та Лавров коротко поговорили на першій за кілька місяців зустрічі на високому рівні між двома країнами. Офіційні особи США заявили, що Блінкен і Лавров говорили близько 10 хвилин у кулуарах конференції G20.
  • За даними агентства, в рамках зустрічі Китай і Росія заперечували проти двох абзаців, взятих із попередньої декларації G20 на Балі. У параграфах йшлося, що війна в Україні завдає величезних людських страждань, посилюючи крихкість світової економіки, наголошувалось на необхідності дотримання міжнародного права і що «застосування чи загроза застосування ядерної зброї неприпустимі».
  • Блінкен, згідно з зауваженнями, опублікованими Державним департаментом, сказав міністрам, що війна Росії з Україною не може бути безкарною. «На жаль, ця зустріч знову була затьмарена неспровокованою та невиправданою війною Росії проти України, навмисною кампанією знищення цивільних обʼєктів та її наступом на основні принципи Статуту ООН», – заявив він.
  • «Ми повинні продовжувати закликати Росію припинити агресивну війну і піти з території України заради міжнародного миру та економічної стабільності», – сказав Блінкен.
  • Також він заявив, що учасники саміту надіслали чіткий сигнал про те, що Чорноморську зернову ініціативу треба продовжити і зробити це без зволікань, пише «Інтерфакс Україна».

Контекст

У листопаді 2022 року лідери «Великої двадцятки» (G20) зробили спільну заяву, в якій вони рішуче засудили агресію Росії проти України, пише Reuters. Також вони назвали неприпустимими погрози застосування ядерної зброї. Зазначається, що міжнародне права має бути дотримано, погрози застосування ядерної зброї неприпустимі, водночас вітається чорноморська зернова ініціатива.

У заяві також йдеться про те, що центральні банки учасників продовжуватимуть належним чином координувати темпи посилення грошово-кредитної політики. Члени підтвердили своє зобовʼязання уникати надмірної волатильності обмінних курсів, визнавши при цьому, що «багато валют значно змінилися» цього року.

За інформацією Bloomberg, в остаточній заяві збережено формулювання про «війну в Україні», а не про «війну Росії в Україні», у спробі отримати підписи якомога більшої кількості лідерів G20.

Тоді декларацію підтримали всі члени G20, зокрема Росія, в ній стало ясно, що деякі країни мають «інші погляди і різні оцінки ситуації та санкцій». Росія вважала цей документ збалансованим: він засуджує не Москву, а саму війну, сказало джерело, близьке до російської делегації, перед публікацією підсумкового комюніке.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні