Категорія
Новини
Дата

ЄС планує зібрати для України €15 млрд з доходів від заморожених російських активів – Financial Times

Європейська комісія розраховує зібрати €15 млрд для допомоги Україні з доходів від заморожених у Європейському Союзі російських активів, пише Financial Times з посиланням на джерела. Державам-членам ЄС необхідно одноголосно підтримати план.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У вівторок, 12 грудня, Брюссель запропонує захистити прибуток, отриманий від заморожених активів Росії в ЄС, з метою заощадити до €15 млрд на користь України, зазначає видання.
  • Планується, що цільовими будуть лише надходження від активів центрального банку РФ.
  • За даними джерел видання, спочатку Єврокомісія вимагатиме розміщувати отриманий від заморожених активів прибуток на окремих рахунках. На другому етапі плану прибуток буде переведено до загального бюджету ЄС.
  • За оцінками Єврокомісії, це принесе до €3 млрд на рік, або €15 млрд у період з 2023 по 2027 роки. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду, уточнило видання.
  • Держави-члени ЄС мають одноголосно підтримати план, а також подальші кроки щодо його реалізації, перш ніж ці гроші зможуть перерахувати Україні.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулого місяця, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнного відновлення. За словами чиновниці, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд. Наголошено, що блок вирішив, що Росія має заплатити за відновлення України.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. Очікується, що Єврокомісія озвучить юридичні пропозиції на початку грудня.

У Euroclear – найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі – зберігається €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.

У Мінʼюсті раніше заявляли, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні