Урсула фон дер Ляєн /Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu
Категорія
Новини
Дата

ЄС розробить план конфіскації активів ЦБ Росії і олігархів на користь України – голова Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн Фото Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu

Європейський Союз разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною РФ. Про це заявила голова Єврокомісії Урусула фон дер Ляєн у зверненні 30 листопада, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами фон дер Ляєн, збитки, завдані Україні, оцінюються в €600 млрд. «Росія та її олігархи мають компенсувати Україні збитки та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо кошти, щоб змусити Росію заплатити», – наголосила вона. 
  • Президентака Єврокомісії нагадала, що ЄС заблокував €300 млрд резервів російського Центробанку та заморозив €19 млрд російських олігархів. 
  • Фон дер Ляєн зазначила, що у короткостроковій перспективі ЄС міг би разом із партнерами створити структуру для управління цими коштами та їхнього інвестування, а в подальшому спрямувати їх на відбудову України. 
  • Вона додала, що ЄС буде працювати над міжнародною угодою з партнерами, щоб зробити це можливим у законний спосіб. 

Контекст

Єврокомісія вивчала можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, писав Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів Центробанку РФ. 

Український уряд уже кілька місяців закликає переказати заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відновлення зруйнованої війною країни. Раніше вартість відбудови премʼєр-міністр Денис Шмигаль оцінив у $750 млрд.

Вартість відбудови і відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна у наступні півтора-три роки. 

Окремо ЄС розглядав можливість арешту активів росіян, які перебувають під санкціями, розширивши список злочинів, таких як відмивання грошей та корупція, включивши до нього порушення санкцій ЄС.

На сьогодні країни ЄС заморозили близько €17,5 млрд активів, які належать російським фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями.

Для післявоєнної відбудови України потрібно більше $1 трлн. До процесу будуть залучені країни-партнери, які зможуть взяти певні міста та області під шефство, заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні до Генасамблеї Міжнародного бюро виставок, представляючи кандидатуру Одеси на проведення «Expo 2030».

Зеленський додав, що завдяки системі шефства країни та компанії зможуть зайнятися відновленням конкретних регіонів, міст, сфер чи підприємств. Зараз такою системою зацікавились Франція, Велика Британія, Нідерланди, Німеччина, Данія, Фінляндія, Польща, Португалія, Італія, Туреччина, Чехія, Словенія, Латвія, Естонія, Швейцарія, Словаччина, Австрія, Греція, Канада, США, Японія та Австралія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні