Категорія
Новини
Дата

Справа на $1 млрд. Американські кредитори викликають Олега Бахматюка до суду через оголошення в австрійській газеті

Американський інвестиційний фонд Gramercy опублікував оголошення в одній з найбільших австрійськиї газет Kronen Zeitung про те, що фонд подав скаргу до федерального суду США на українського бізнесмена Олега Бахматюка. Фонд звинувачує його у створені шахрайскої схеми.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Публікація такого оголошення у ЗМІ прирівнюється до вручення повістки Бахматюку, пояснює Артем Афян, керуючий партнер юридичної компанії Juscutum. «Повідомлення в газеті потрібне для того, щоб боржник не міг сказати, що не був повідомлений про позов», — пояснює він.
  • Оголошення буде публікуватися в Kronen Zeitung щотижня протягом чотирьох тижнів.
  • У Бахматюка є 21 день щоб заперечити позов. 2 серпня 2022 — останній день коли він це може зробити. «Неявка на розгляд справи може дозволити суду ухвалити заочне рішення», — йдеться в оголошенні. Публікація у газеті фактично дає право юристам Gramercy перейти до наступних юридичних етапів, пояснює Афян.
  • У грудні, юристи, знайомі зі справою, на правах анонімності розповідали Forbes, що Gramercy неодноразово намагалися повідомити Бахматюку про позов, але він нібито не отримував повістки. З жовтня 2019 року Бахматюк живе у Відні. Тоді юристи звернулися до суду з проханням залучити австрійську владу та допомогти знайти Бахматюка та вручити повістку. Публікація у місцевому медіа є такою альтернативою. 
Справа на $1 млрд. Американські кредитори викликають Олега Бахматюка до суду через оголошення в австрійській газеті /Фото 1

Контекст

Американський інвестиційний фонд Gramercy 7 грудня 2021 року подав скаргу до федерального суду США на українського бізнесмена Олега Бахматюка та інвестбанкіра американського походження Ніколаса Піаццу. Фонд звинувачує їх у виведенні з агрокомпанії UkrLandFarming близько $1 млрд з метою не повертати борги.

Загальна сума боргових зобовʼязань UkrLandFarming та іншої компанії Бахматюка «Авангард» перевищує $1,65 млрд. Близько $1,25 млрд з них – борг перед міжнародними кредиторами, решта – українським банком Ощадбанк, та дочкою російського Сбербанку в Україні.

Пресслужба UkrLandFarming 8 грудня 2021 року опублікувала позицію компанії, суть якої – обидві сторони вели конструктивний діалог останні 2,5 роки, але якщо треба судитися, вона готова.

Цей суд не сильно вплине на положення Бахматюка в найближчий час, казав у грудні інвестбанкір, який попросив не вказувати його імʼя. «Така ситуація – щастя для юристів з обох сторін. Вони тільки пару років будуть вирішувати юрисдикцію, а до фіналу може пройти три–п’ять–семь років», – говорив банкір.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні