Категорія
Новини
Дата

Кремль наказав співробітникам відмовитися від iPhone – «Коммерсантъ»

Кремль наказав співробітникам, які беруть участь у підготовці до президентських виборів у Росії 2024 року, припинити використання iPhone від Apple через побоювання, що пристрої вразливі для західних спецслужб, пише «Коммерсантъ».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • До кінця березня співробітникам внутрішньополітичного блоку адміністрації президента рекомендовано поміняти телефони iPhone, якщо вони ними користуються, на смартфони інших марок та з іншою операційною системою. 
  • За даними видання, цю інформацію довели до чиновників на початку місяця. 
  • За словами обізнаного джерела, можливо, Кремль навіть закупить нові безпечні телефони для своїх співробітників, щоб полегшити їм відмову від американської техніки. Ймовірно, схожі рекомендації отримають і урядовці регіональних внутрішньополітичних блоків. 
  • Співробітникам внутрішньополітичного блоку адміністрації президента необхідно до початку квітня позбутися iPhone: таку вказівку їм дали на семінарі, що відбувся на початку березня в Підмосковʼї. 
  • «iPhone – все. Чи викинути, чи дітям віддати. Це за березень доведеться зробити всім», – каже один із співрозмовників видання.
  • За словами джерел, вимога відмовитися від iPhone повʼязана з міркуваннями безпеки: на їх думку, ці гаджети більшою мірою схильні до злому і шпигунства з боку західних фахівців порівняно з іншими смартфонами.
  • Один зы співрозмовників також додає, що співробітникам рекомендували купувати телефони з операційними системами Android, її китайськими аналогами або «Аврора». Остання розроблена російською компанією «Відкрита мобільна платформа» – дочкою «Ростелекома».

Контекст

З кінця минулого року уряд РФ обговорює з учасниками ринку перспективи побудови в Росії суверенної мобільної екосистеми, в основі якої лежатимуть незалежні від західних IT-гігантів технології. ОС «Аврора» розроблялася саме за цією логікою. 

Джерела на російському IT-ринку кажуть, що щодо «Аврори» є кілька непублічних доручень президента. Згідно з сайтом проєкту, наразі продаж мобільних пристроїв на цій ОС здійснюється лише корпоративним і державним замовникам.

Президент РФ Володимир Путін завжди казав, що він не має смартфона, хоча його речник Дмитро Пєсков повідомляв, що Путін час від часу користується інтернетом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні