Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

100 найвпливовіших жінок світу від Forbes US: Урсула фон дер Ляєн, Тейлор Свіфт і Крістін Лагард – у першій десятці. А лялька «Барбі» замикає рейтинг

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн - на першому місці рейтингу «100 найвпливовіших жінок світу» 2023 року від Forbes US. Фото Getty Images

Цього року жінок поменшало на провідних посадах кількох країн, таких як Фінляндія, Нова Зеландія і Шотландія, але водночас приголомшливого успіху досягли діячки індустрії медіа та розваг Тейлор Свіфт і Бейонсе. Цьогорічний список Forbes «100 найвпливовіших жінок світу» зазнав деяких змін, і в ньому знайшлося місце навіть ляльці «Барбі»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У перші місяці 2023-го ряди найвпливовіших жінок світу скоротилися. Від січня до квітня такі політичні лідерки, як Санна Марін, Джасінда Арден і Нікола Стерджен або втратили свої керівні посади у Фінляндії, Новій Зеландії і Шотландії, або самі пішли з них. 

Сьюзен Войчицькі пішла у відставку з посади гендиректорки YouTube після девʼяти років на чолі компанії. Як і Мартіна Мерц, гендиректорка німецького конгломерату Thyssenkrupp. Усіх їх замінили чоловіки.

«Тільки тому, що на керівній посаді була жінка, не означає, що замінить її обовʼязково жінка, – сказала Гілларі Родем Клінтон Forbes у березні. – Нам усе ще потрібно працювати над тим, щоб жінки могли займати пости лідерів».

Ближче до літа було помічено тенденцію до покращення. У травні Робін Гру стала першою жінкою на чолі Man Group, гедж-фонду з активами на $161 млрд, назва якого чітко вказує на те, яка стать домінує в цій сфері. 

Ветеранка Армії США Дебра Кру очолила алкогольного гіганта Diageo у червні, ставши однією з небагатьох жінок-гендиректорів біля керма 100 найбільших компаній на Лондонській фондовій біржі. 

І, звісно, тріумвірат Тейлор Свіфт, Бейонсе і «Барбі» змусив своїх прихильників витрачати мільярди доларів. Їхній вплив на споживачів був настільки потужний, що голова Федеральної резервної системи США Джером Павелл говорив про них на пресконференції в липні. 

Завдяки своєму впливу і новим посадам ці лідерки потрапили до цьогорічного списку «100 найвпливовіших жінок світу» за версією Forbes. Свіфт опинилася в першій пʼятірці, зайнявши найвищу для себе сходинку за весь час, а Бейонсе піднялася із 80-го місця у 2022-му на 36-те. 

Кру дебютувала на 79-й сходинці, а Гру опинилася на 83-й. «Барбі» ми віддали 100-ту сходинку, адже щороку це місце віддається постаті, яка не має влади в традиційному вигляді, але яка визначила цей рік.

10 найвпливовіших жінок світу

1. Урсула фон дер Ляєн

Вік: 65

Країна: Бельгія

Сфера діяльності: політика і законодавство

Getty Images

Урсула фон дер Ляєн та Володимир Зеленський Фото Getty Images

  • Урсула фон дер Ляєн стала президенткою Європейської комісії, виконавчої гілки влади Євросоюзу, у липні 2019-го.
  • Вона стала першою жінкою на цій посаді, а її діяльність впливає на життя понад 450 млн європейців. 
  • З 2005-го по 2019-й входила до кабінету міністрів Ангели Меркель – це рекорд для члена будь-якого уряду.
  • Останні шість років у німецькому уряді обіймала посаду міністра оборони.
  • Очолила створення законопроєкту про допомогу в боротьбі з наслідками COVID-19, згідно з яким було створено фонд на €750 млн, а також стала однією з тих, хто найактивніше підтримує Україну у війні, яку безпідставно розвʼязала Росія. 

2. Крістін Лагард

Вік: 67

Країна: Німеччина

Сфера діяльності: політика і законодавство

Крістін Лагард /Getty Images

Крістін Лагард Фото Getty Images

  • Першого листопада 2019-го Лагард стала першою жінкою на чолі Європейського центрального банку.
  • Як голова європейської монетарної політики Лагард постає перед важливим випробуванням: забезпечити економічне зростання в часи високої інфляції.
  • З 2011-го по 2019-й Лагард керувала Міжнародним валютним фондом, який працює заради стабільності світової монетарної системи. Вона була першою жінкою і на цій посаді.
  • Аналізуючи світову фінансову кризу 2008-го, Лагард звернула увагу на «групове мислення» в індустрії, де домінують чоловіки, і закликала до реформ заради гендерної рівності. 

3. Камала Гарріс

Вік: 59

Країна: США

Сфера діяльності: політика і законодавство

Камала Гарріс /Getty Images

Камала Гарріс Фото Getty Images

  • 20 січня 2021-го Камала Гарріс стала першою жінкою, першою темношкірою людиною і першою людиною із південноазійським корінням на посаді віцепрезидента США. 
  • У 2016-му вона стала першою жінкою індійського походження, яку обрали до Сенату США.
  • У 2010-му Гарріс стала першою афроамериканкою і жінкою на посаді генпрокурора Каліфорнії.
  • Гарріс народилася в Каліфорнії в родині іммігрантів – мама з Індії, а батько з Ямайки.
  • Перша випускниця навчального закладу, де як правило вчаться темношкірі, яка досягла посади віцепрезидента.

4. Джорджа Мелоні

Вік: 46

Країна: Італія

Сфера діяльності: політика і законодавство

Джорджа Мелоні /Getty Images

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні на зйомках телешоу Porta A Porta на Rai Studios 29 листопада 2023 року в Римі, Італія. Фото Getty Images

  • 22 жовтня 2022 року Джорджа Мелоні стала премʼєркою Італії, першою жінкою в історії на цій посаді.
  • Мелоні очолює праву партію «Брати Італії» з березня 2014-го.
  • У 15 років приєдналася до молодіжного крила Італійського соціального руху, партії, яку заснували прихильники колишнього італійського диктатора Беніто Муссоліні і яку описували як «неофашистську».
  • «Так – традиційним родинам, ні – лобі ЛГБТ, так – сексуальній ідентичності і ні – гендерній ідеології», – відмітила Мелоні в промові в червні 2022-го, що спровокувало страх погіршення стану прав жінок і представників спільноти ЛГБТК.
  • У листопаді 2023-го підтримала пропозицію конституційної реформи, яка дозволить прямі вибори премʼєр-міністра країни. Вона назвала це спробою зменшити політичну нестабільність в Італії.

5. Тейлор Свіфт

Вік: 33

Країна: США

Сфера діяльності: медіа і розваги

Тейлор Свіфт /Getty Images

Тейлор Свіфт на Манхеттені 5 грудня 2023 року в Нью-Йорку. Фото Getty Images

  • Тейлор Свіфт стала мільярдеркою у жовтні 2023-го завдяки своєму туру Eras і вартості її музичного каталогу.
  • Свіфт – перша музикантка, яка приєдналася до клубу мільярдерів за допомогою виключно своїх пісень і виступів.
  • Її статки включають понад $500 млн, які вона зібрала з роялті і музичних турів, музичний каталог вартістю $500 млн і нерухомість на близько $125 млн.
  • У 2021-му Свіфт почала випускати перезаписи перших шести своїх альбомів, щоб повернути права на них.
  • Коли сервіс продажу квитків Ticketmaster не зміг впоратися з шаленим попитом охочих потрапити на концерт туру Eras, члени Конгресу поставили під питання контроль компанії продажів концертних квитків. 

6. Карен Лінч

Вік: 59

Країна: США

Сфера діяльності: бізнес

Карен Лінч /Getty Images

Карен Лінч на саміті Forbes Healthcare 2023 у Jazz at Lincoln Center 4 грудня 2023 року в Нью-Йорку. Фото Getty Images

  • Лінч отримала посаду гендиректорки CVS, компанії з надання медичних послуг, в якій працює 300 000 людей, у лютому 2021-го.
  • До компанії вона приєдналася у 2018-му як виконавча віцепрезидентка, коли CVS закінчила поглинання Aetna за $70 млрд. 
  • У 2023-му вона здійснила купівлю мережі клінік первинної допомоги Oak Street Health і компанії з надання домашнього догляду за $10 млрд і $8 млрд відповідно.
  • Лінч – членкиня неприбуткової лобістської організації гендиректорів США Business Roundtable, виконавчої ради Світової коаліції за цінність в медичній сфері при Світовому економічному форумі, а також Жіночої ради Бостонського коледжу.
  • Карʼєру починала в Ernst & Young як сертифікована бухгалтерка.

7. Джейн Фрейзер

Вік: 56

Країна: США

Сфера діяльності: фінанси

Джейн Фрейзер /Getty Images

Генеральний директор Citigroup Джейн Фрейзер під час аудієнції з королем Феліпе VI у палаці Сарсуела 28 червня 2023 року в Мадриді, Іспанія. Фото Getty Images

  • Досвідчену виконавчу директорку Citigroup Джейн Фрейзер призначили наступницею тогочасного гендиректора компанії Майкла Корбата у 2020-му. У березні 2021-го вона офіційно вступила на посаду. 
  • Окрім того, що вона перша жінка-гендиректор Citi в історії, вона ще й стала першою жінкою на чолі великого банку Волл-стріт. 
  • До того, як вона стала гендиректоркою Citigroup, вона була президенткою цього банку і гендиректоркою підрозділу світового споживчого банкінгу Citigroup.
  • До Citigroup вона приєдналася в 2004-му і з того часу очолювала різні команди, серед яких корпоративної стратегії та злиттів і поглинань під час фінансової кризи. 

8. Ебіґейл Джонсон

Вік: 61

Країна: США

Сфера діяльності: фінанси

Ебіґейл Джонсон /Getty Images

Ебіґейл Джонсон Фото Getty Images

  • Ебіґейл Джонсон обіймає посаду гендиректорки Fidelity Investments з 2014-го, коли вона замінила на ній батька, а з 2016-го вона ще і президентка компанії.
  • Її дідусь, Едвард Джонсон другий, заснував цього бостонського гіганта взаємних фондів у 1946-му.
  • Їй належить приблизно 28,5% компанії, яка станом на вересень 2023-го управляє активами на $4,5 трлн.  
  • Джонсон прийняла криптовалюти, і у 2018-му Fidelity запустив платформу, яка дозволяє інституційним інвесторам трейдинг біткоїна і ефіра (етера). 
  • Під час навчання в коледжі працювала влітку у Fidelity, а у 1988-му, після отримання диплома MBA Гарварда, приєдналася до компанії на повну ставку як аналітикиня.

9. Мері Барра

Вік: 61

Країна: США

Сфера діяльності: бізнес

Мері Барра /Getty Images

Мері Барра, голова та головний виконавчий директор General Motors Co., під час заходу Automotive Press Association у Детройті, штат Мічиган, США, у понеділок, 4 грудня 2023 р. Фото Getty Images

  • Очоливши GM у 2014-му, вона стала першою жінкою-гендиректором за кермом одного з трьох найбільших автовиробників США. 
  • Барра інвестувала мільярди доларів у електромобілі, автономні автівки і агрегатор таксі Maven. 
  • Барра прийшла у GM у 1980-му, коли була ще студенткою, завдяки оплачуваній програмі стажування. Pontiac Motors був першим підрозділом, в якому вона почала працювати.
  • Вона – голова Business Roundtable і членкиня ради директорів Walt Disney Company.

10. Мелінда Френч Ґейтс

Вік: 59

Країна: США

Сфера діяльності: філантропія

Мелінда Френч Ґейтс /Getty Images

Мелінда Френч Ґейтс прибуває на зустріч до Єлисейського палацу під час саміту Нового глобального фінансового пакту в Парижі 23 червня 2023 року. Фото Getty Images

  • Мелінда Френч Ґейтс – одна із найвпливовіших жінок у сфері філантропії завдяки своїй посаді співголови Фонду Білла і Мелінди Ґейтс.
  • У травні 2021-го Білл і Мелінда Ґейтс оголосили про розлучення, але вони продовжили разом очолювати їхній благодійний фонд.
  • Після оголошення про розлучення Білл перевів на Мелінду акції різних публічних компаній на принаймні $5 млрд.
  • В рамках місії фонду допомогти усім людям забезпечити собі здорове, продуктивне життя, благодійниця присвятила значну частину своєї роботи правам жінок і дівчат. 
  • Однією із місій Мелінди Френч Ґейтс також є скорочення розриву у фінансуванні жінок-засновниць завдяки її інвестиційній компанії та інкубатору Pivotal Ventures.

Повний рейтинг 100 найвпливовіших жінок світу 2023 року

Місце Ім'я Вік Країна Сфера діяльності
1 Урсула фон дер Ляєн
Вік
65
Країна
Бельгія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
2 Крістін Лагард
Вік
67
Країна
Німеччина
Сфера діяльності
Політика і законодавство
3 Камала Гарріс
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Політика і законодавство
4 Джорджа Мелоні
Вік
46
Країна
Італія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
5 Тейлор Свіфт
Вік
33
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа та розваги
6 Карен Лінч
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
7 Джейн Фрейзер
Вік
56
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
8 Ебігейл Джонсон
Вік
61
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
9 Мері Барра
Вік
61
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
10 Мелінда Френч Ґейтс
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Філантропія
11 Джулі Світ
Вік
56
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
12 Крісталіна Георгієва
Вік
70
Країна
США
Сфера діяльності
Філантропія
13 Маккензі Скотт
Вік
53
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
14 Гейл Будро
Вік
63
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
15 Емма Волмслі
Вік
54
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Бізнес
16 Рут Порат
Вік
66
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
17 Сафра Кац
Вік
62
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
18 Ана Патрісія Ботін
Вік
63
Країна
Іспанія
Сфера діяльності
Фінанси
19 Керол Томе
Вік
66
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
20 Сенді Ран Сю
Вік
46
Країна
Китай
Сфера діяльності
Бізнес
21 Кетрін Маклей
Вік
49
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
22 Сара Лондон
Вік
43
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
23 Емі Гуд
Вік
51
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
24 Тарсіана Паула Гомес Медейрос
Вік
45
Країна
Бразилія
Сфера діяльності
Фінанси
25 Лорен Павелл Джобс і родина
Вік
60
Країна
США
Сфера діяльності
Філантропія
26 Катрін МакГрегор
Вік
51
Країна
Франція
Сфера діяльності
Бізнес
27 Джанет Єллен
Вік
77
Країна
США
Сфера діяльності
Політика і законодавство
28 Гвен Шотвелл
Вік
60
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
29 Фібі Новакович
Вік
66
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
30 Цай Інвень
Вік
67
Країна
Тайвань
Сфера діяльності
Політика і законодавство
31 Опра Вінфрі
Вік
69
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
32 Нірмала Сітхараман
Вік
64
Країна
Індія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
33 Хо Чінг
Вік
70
Країна
Сингапур
Сфера діяльності
Фінанси
34 Тасунда Браун Дакетт
Вік
50
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
35 Маріанна Лейк, Дженніфер Пепшак
Вік
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
36 Бейонсе Ноулс
Вік
42
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
37 Шарі Редстоун
Вік
69
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
38 Кеті Ворден
Вік
52
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
39 Дана Волден
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
40 Аманда Банк
Вік
56
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Бізнес
41 Сьюзен Лі
Вік
38
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
42 Маргеріта Делла Валле
Вік
58
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Бізнес
43 Адена Фрідман
Вік
54
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
44 Мері Каллаган Ердос
Вік
56
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
45 Лінн Мартін
Вік
47
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
46 Шейх Хасіна Вазед
Вік
76
Країна
Бангладеш
Сфера діяльності
Політика і законодавство
47 Шрі Муляні Індраваті
Вік
61
Країна
Індонезія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
48 Джина Райнхарт
Вік
69
Країна
Австралія
Сфера діяльності
Австралія
49 Ліза Су
Вік
54
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
50 Вікі Холлуб
Вік
64
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
51 Ніке Відьяваті
Вік
55
Країна
Індонезія
Сфера діяльності
Бізнес
52 Шемара Вікраманаяке
Вік
61
Країна
Австралія
Сфера діяльності
Фінанси
53 Трісія Ґріффіт
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
54 Джессіка Тан
Вік
46
Країна
Китай
Сфера діяльності
Бізнес
55 Джуді Фолкнер
Вік
80
Країна
США
Сфера діяльності
Технології
56 Такіко Шимізу
Вік
58
Країна
Японія
Сфера діяльності
Фінанси
57 Донна Ленґлі
Вік
55
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
58 Дженніфер Салкі
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
59 Ван Ляйчун
Вік
56
Країна
Китай
Сфера діяльності
Технології
60 Рошні Надар Малхотра
Вік
42
Країна
Індія
Сфера діяльності
Технології
61 Дженні Джонсон
Вік
59
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
62 Юріко Коіке
Вік
71
Країна
Японія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
63 Хана аль Ростамані
Вік
Країна
ОАЕ
Сфера діяльності
Фінанси
64 Сьюзен Скотт
Вік
57
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
65 Лінн Гуд
Вік
64
Країна
США
Сфера діяльності
Бізнес
66 Шинейд Ґорман
Вік
46
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Бізнес
67 Бела Бояріа
Вік
52
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
68 Белен Гаріхо
Вік
63
Країна
Німеччина
Сфера діяльності
Бізнес
69 Мелані Крайс
Вік
52
Країна
Німеччина
Сфера діяльності
Бізнес
70 Сома Мандал
Вік
60
Країна
Індія
Сфера діяльності
Бізнес
71 Паула Сантії
Вік
Країна
Мексика
Сфера діяльності
Бізнес
72 Метте Фредріксен
Вік
46
Країна
Данія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
73 Джої Вот
Вік
52
Країна
Китай
Сфера діяльності
Бізнес
74 Ріанна
Вік
35
Країна
США
Сфера діяльності
Медіа і розваги
75 Ланда Томас-Ґрінфілд
Вік
71
Країна
США
Сфера діяльності
Політика і законодавство
76 Кіран Мазумдар-Шо
Вік
70
Країна
Індія
Сфера діяльності
Бізнес
77 Гюлер Сабанджі
Вік
68
Країна
Туреччина
Сфера діяльності
Бізнес
78 Труді Шан Дай
Вік
47
Країна
Китай
Сфера діяльності
Бізнес
79 Дебра Кру
Вік
52
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Бізнес
80 Робін Денголм
Вік
60
Країна
Австралія
Сфера діяльності
Бізнес
81 Соліна Чо
Вік
61
Країна
Гонконг
Сфера діяльності
Філантропія
82 Лі Бу-джин
Вік
53
Країна
Південна Корея
Сфера діяльності
Бізнес
83 Робін Гру
Вік
54
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Фінанси
84 Зузана Чапутова
Вік
60
Країна
Словаччина
Сфера діяльності
Політика і законодавство
85 Мері Мікер
Вік
64
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
86 Макіко Оно
Вік
63
Країна
Японія
Сфера діяльності
Бізнес
87 Нгозі Оконйо-Івела
Вік
69
Країна
Нігерія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
88 Мпумі Мадіса
Вік
44
Країна
Південно-Африканська Республіка
Сфера діяльності
Бізнес
89 Мелані Перкінс
Вік
36
Країна
Австралія
Сфера діяльності
Бізнес
90 Домінік Сенек'є
Вік
70
Країна
Франція
Сфера діяльності
Фінанси
91 Раджа Еаза аль-Гург
Вік
Країна
ОАЕ
Сфера діяльності
Бізнес
92 Джулія Гіллард
Вік
62
Країна
Велика Британія
Сфера діяльності
Філантропія
93 Саміа Сулуху Хассан
Вік
63
Країна
Танзанія
Сфера діяльності
Політика і законодавство
94 Сіомара Кастро
Вік
64
Країна
Гондурас
Сфера діяльності
Політика і законодавство
95 Крістен Ґрін
Вік
52
Країна
США
Сфера діяльності
Фінанси
96 Чоу Су-йон
Вік
42
Країна
Південна Корея
Сфера діяльності
Бізнес
97 Дженні Лі
Вік
51
Країна
Сингапур
Сфера діяльності
Фінанси
98 Мо Абуду
Вік
59
Країна
Нігерія
Сфера діяльності
Медіа і розваги
99 Мія Мотлі
Вік
58
Країна
Барбадос
Сфера діяльності
Політика і законодавство
100 Барбі
Вік
64
Країна
Сфера діяльності
Медіа і розваги

Методологія

Учасниць рейтингу оцінювали за чотирма параметрами: гроші, медійність, вплив і сфери впливу. Для політичних лідерок ми враховували також ВВП і населення країн/блоків, якими вони керують. А для корпоративних керівниць важливу роль відігравали виторг, оцінки компаній і кількість співробітників. 

Згадки у ЗМІ та охоплення були проаналізовані для кожної учасниці. В результаті ми знайшли 100 жінок, які формують політику, продукти і політичну боротьбу нашого світу.

Якщо говорити про боротьбу, то вона стосується:

  1. Прав жінок на репродуктивну автономію у США.
  2. Доступу дівчат до освіти в Афганістані і особистих прав у Ірані.
  3. Захисту від гендерно зумовленого насильства в воєнних зонах, наприклад в Україні та Секторі Гази.
  4. Дієвої кліматичної політики, яка захищає здоровʼя і добробут жінок в аграрних і бідних країнах.

«Нас недостатньо у всіх сферах діяльності світу, – вважає мільярдерка і благодійниця Мелінда Френч Ґейтс. – Коли жінок буде достатньо на владних позиціях у різних частинах світу, тоді почнуться зміни».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні