Орбан /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС пропонують щорічні дебати щодо пакету допомоги Україні на €50 млрд, щоб обійти вето Угорщини – Reuters

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан Фото Getty Images

Лідери Європейського Союзу запропонують у четвер, 1 лютого, проводити щорічні дебати щодо запланованого пакету допомоги Україні у розмірі €50 млрд у спробі подолати вето з боку Угорщини, пише Reuters із посиланням на проєкт висновків саміту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В останній версії проєкту підсумків саміту, з якою ознайомилося агентство, лідери ЄС кажуть, що вони могли б проводити щорічні дебати про те, як гроші ЄС витрачаються Україною на основі звітів Європейської комісії.
  • Це не дасть Угорщині права накласти вето на гроші, але може викликати стурбованість.
  • «Європейська рада щорічно проводитиме дебати щодо реалізації цього механізму з метою надання рекомендацій щодо підходу ЄС до ситуації, що виникла внаслідок агресивної війни Росії проти України», – йдеться у проєкті.
  • Поки що неясно, чи погодиться премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан на таку угоду у четвер.
  • Дипломати також заявляють, що Будапешт хоче не лише отримати щорічне право вето, а й не бажає сприяти збільшенню витрат на обслуговування спільних позик ЄС для фонду відновлення. Зокрема, через те, що Угорщина не отримала своїх грошей через побоювання з приводу верховенства закону.
  • Використання бюджету ЄС, яке мають підтримати всі 27 країн-членів ЄС, як і раніше, вважається найкращим варіантом, але 26 країн, окрім Угорщини, також можуть знайти рішення за межами бюджету блоку, якщо це необхідно, щоб забезпечити фінансування України.
  • За словами дипломатів, організація фінансування поза бюджетом ЄС, без необхідності схвалення Угорщини, була б більш дорогою та політично складною, але цілком можливою, використовуючи той же метод, який ЄС використав для виплати €18 млрд Києву у 2023 році, заявили дипломати.

Контекст

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024-2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

Угорщина, яка підтримує тісні звʼязки з Москвою, наполягає на щорічному перегляді, який би дав їй право накладати вето на виплати щороку. 

Це суперечить ідеї передбачуваного фінансування, і інші країни ЄС відкидають її, але якщо гроші мають надходити з бюджету ЄС, це вимагає одностайності серед 27 країн ЄС, тому потрібна згода Угорщини.

15 грудня 2023-го Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. На саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

22 січня Угорщина також виступила проти пропозиції усередині блоку створити новий фонд для забезпечення військової допомоги Україні.

У кількох столицях розглядалася можливість використання статті 7 договору про Європейський Союз, яка б дала Брюсселю можливість позбавлення права голосу або, як сказав один дипломат, заблокувати виплату грошей Будапешту. Але інші відкинули цю ідею, оскільки вона потребує одностайної підтримки, і багато країн не хочуть запроваджувати такі серйозні санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні