Категорія
Новини
Дата

Кабмін схвалив проєкт плану Ukraine Facility. Він необхідний для отримання €50 млрд від ЄС

Уряд затвердив драфт плану Ukraine Facility, за яким Україна має отримувати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд протягом 2024–2027 років, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, проєкт створено спільно з бізнесом, громадським сектором, депутатським корпусом та регіонами.
  • Сьогодні драфт затверджено для надання Європейській комісії. «Наразі маємо поточні напрацювання, до яких Єврокомісія ще надасть свої коментарі та пропозиції», – повідомив очільник уряду.
  • Він додав, що фінальні умови програми Україна отримає після затвердження регламенту Ukraine Facility Європейською радою, засідання якої заплановане на 1 лютого 2024 року.
  • Погодження Єврокомісією фінальної версії плану відкриє для України доступ до фінансового ресурсу в €50 млрд на чотири роки, з яких €39 млрд буде спрямовано на забезпечення макрофінансової стабільності.

Контекст

Влітку цього року в Брюсселі заявили, що ЄС готовий запропонувати пакет фінансової допомоги у розмірі близько €50 млрд для підтримки України. 20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄК пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027-го бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд, додала вона.

Щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС, Україна мала підготувати план відновлення до кінця жовтня, сказав у липні заступник міністра економіки Олексій Соболєв під час заходу «План ЄС на €50 млрд». За його словами, зміст Плану уряд мав підготувати до кінця липня, до кінця вересня – фінальний драфт, а закінчити документ – до кінця жовтня.

3 жовтня Європарламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

14 грудня Євросоюз не узгодив пакет фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд через вето Угорщини. Європейська комісія повʼязала пакет фінансування України, призначений для підтримки бюджету Києва на 2024-2027 роки, із €21 млрд ширшого поповнення загального бюджету блоку, включаючи гроші на міграцію та оборону. Тепер повторний розгляд ЄС питання виділення допомоги Україні відбудеться на саміті 1 лютого, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні