Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася про спрощення транзиту агропродукції територією Польщі

Ветеринарний, санітарний і фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону протягом двох днів буде перенесено в литовський порт Клайпеди. Це стосується всіх аграрних вантажів, які прямують у цей порт. Про це домовилися міністр аграрної політики України Микола Сольський та його польський і литовський колеги Роберт Телус і Кястутіс Навіцкас під час онлайн-зустрічі 3 жовтня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Перенести ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону до литовського порту запропонувала Україна. Це пришвидшить транзит територією Польщі, йдеться у повідомленні пресслужби Мінагрополітики.
  • Телус і Навіцкас зазначили, що їхні уряди підтримують такий механізм контролю і вважають це конструктивним кроком.

Контекст

Перенесення санітарного та фітосанітарного контролю до порту Клайпеди дасть змогу скоротити час проходження митного контролю та знизити витрати на логістику. Також це рішення розвантажить пункти пропуску на кордоні з Польщею.

Після виходу РФ із «зернової угоди» Литва запропонувала вивозити більше зерна через свої порти.

На початку вересня президент Литви Гітанас Науседа заявляв, що після розвитку портових коридорів Балтійського моря можна буде пропускати до 10 млн т українського зерна на рік.

У 2022 році Україна експортувала до Польщі близько 600 000 т агропродукції, з яких 50% – транзит, розповідав у квітні міністр АПК Микола Сольський в інтервʼю Forbes. Найбільшими імпортерами агропродукції у 2022-му були Румунія, Китай, Іспанія і Туреччина.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні