Категорія
Новини
Дата

Макрофін ЄС на €18 млрд для України вдалося розблокувати – Офіс президента

На саміті лідерів ЄС у четвер було розблоковане питання надання Україні €18 млрд макрофінансової допомоги в 2023 році. Про це повідомив дипломатичний радник президента Володимира Зеленського і заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Рішення щодо макрофіну, за нашою інформацією, вже остаточно розблоковано і буде позитивним для України», — зазначив Жовква. 
  • За його словами, дискусія щодо санкцій ще триває.

Контекст

У понеділок увечері Угорщина домоглася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, зокрема пакет макрофінансової допомоги для України на €18 млрд.

Польща у четвер затримала офіційне ухвалення Євросоюзом мінімального корпоративного податку для великих компаній і, як наслідок, заблокувала цілий пакет інших угод, включно з макрофінансовою допомогою Україні у 2023 році.

Мінімальний податок, а також €18 млрд для України наступного року, затвердження плану відновлення Угорщини та призупинення деяких бюджетних коштів ЄС для Будапешта були частиною загальної угоди, якої було досягнуто урядами ЄС у понеділок увечері.

Дипломати ЄС припустили, що Варшава може блокувати весь пакет, щоб отримати чітке зобовʼязання від решти блоку з 27 країн, що Польща отримає десятки мільярдів із фондів відновлення ЄС, які зараз заблоковані через суперечку про верховенство права із Брюсселем.

Держави-члени ЄС не змогли домовитися про девʼятий пакет санкцій проти Росії на переговорах у середу, заявили дипломати, повідомляв Reuters. Нові санкції щодо Москви були затримані через розбіжності щодо того, чи має ЄС спростити експорт російських добрив через європейські порти, навіть у тому випадку, коли компанії з виробництва добрив належать олігархам із чорного списку. Сьогодні лідери ЄС зібралися у Брюсселі на свій останній саміт цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні