Категорія
Новини
Дата

Макрофін ЄС на €18 млрд для України вдалося розблокувати – Офіс президента

1 хв читання

На саміті лідерів ЄС у четвер було розблоковане питання надання Україні €18 млрд макрофінансової допомоги в 2023 році. Про це повідомив дипломатичний радник президента Володимира Зеленського і заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

Ключові факти

  • «Рішення щодо макрофіну, за нашою інформацією, вже остаточно розблоковано і буде позитивним для України», — зазначив Жовква. 
  • За його словами, дискусія щодо санкцій ще триває.

Контекст

У понеділок увечері Угорщина домоглася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, зокрема пакет макрофінансової допомоги для України на €18 млрд.

Польща у четвер затримала офіційне ухвалення Євросоюзом мінімального корпоративного податку для великих компаній і, як наслідок, заблокувала цілий пакет інших угод, включно з макрофінансовою допомогою Україні у 2023 році.

Мінімальний податок, а також €18 млрд для України наступного року, затвердження плану відновлення Угорщини та призупинення деяких бюджетних коштів ЄС для Будапешта були частиною загальної угоди, якої було досягнуто урядами ЄС у понеділок увечері.

Дипломати ЄС припустили, що Варшава може блокувати весь пакет, щоб отримати чітке зобовʼязання від решти блоку з 27 країн, що Польща отримає десятки мільярдів із фондів відновлення ЄС, які зараз заблоковані через суперечку про верховенство права із Брюсселем.

Держави-члени ЄС не змогли домовитися про девʼятий пакет санкцій проти Росії на переговорах у середу, заявили дипломати, повідомляв Reuters. Нові санкції щодо Москви були затримані через розбіжності щодо того, чи має ЄС спростити експорт російських добрив через європейські порти, навіть у тому випадку, коли компанії з виробництва добрив належать олігархам із чорного списку. Сьогодні лідери ЄС зібралися у Брюсселі на свій останній саміт цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні