Категорія
Новини
Дата

Польща через затягування рішення щодо мінімального корпоративного податку заблокувала макрофін ЄС Україні на €18 млрд

Польща у четвер затримала офіційне ухвалення Європейським Союзом мінімального корпоративного податку для великих компаній і, як наслідок, заблокувала цілий пакет інших угод, включно з макрофінансовою допомогою Україні у 2023 році, заявили дипломати, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінімальний податок, а також €18 млрд для України наступного року, затвердження плану відновлення Угорщини та призупинення деяких бюджетних коштів ЄС для Будапешта були частиною загальної угоди, якої було досягнуто урядами ЄС у понеділок увечері.
  • «Це весь пакет, який тримається на польських проблемах із глобальним податком, який ніхто не розуміє», – сказав один із дипломатів ЄС. «Ми уявлення не маємо, чого (премʼєр-міністр Польщі Матеуш) Моравецький хоче чи робитиме – він уже дав згоду на податок навесні», – сказав дипломат.
  • Дипломати ЄС припустили, що Варшава може блокувати весь пакет, щоб отримати чітке зобовʼязання від решти блоку з 27 країн, що Польща отримає десятки мільярдів із фондів відновлення ЄС, які зараз заблоковані через суперечку про верховенство права із Брюсселем.
  • «У понеділок ми дізналися, що їм потрібен час, щоб долучити міністра юстиції. Не знаю, як ці затягування повʼязані з тим, що відбувається, і з заходами, представленими парламенту щодо незалежності судової влади», – сказав один із чиновників.
  • Найпевніше, це питання буде порушено на саміті лідерів ЄС у Брюсселі в четвер.

Контекст

Глобальний мінімальний корпоративний податок у розмірі 15% був узгоджений 140 країнами Організації економічного співробітництва та розвитку у 2021 році, щоб не дати великим міжнародним фірмам переміщувати прибуток по всьому світу для скорочення своїх податкових рахунків і цим підривати податкову базу країн.

Мінімальний податок має застосовуватися до компаній із річним оборотом не менш ніж €750 млн, і кожна країна ЄС має ухвалити його як національне законодавство до кінця 2023 року. 

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Європейською радою рішення про виділення Україні у 2023 році €18 млрд макрофінансової допомоги. Тож ЄС шукав рішення, яке підтримали б усі держави-члени.

Зрештою, у понеділок увечері Угорщина домоглася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, зокрема пакет макрофінансової допомоги для України на €18 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні