Категорія
Новини
Дата

ЄС погодився надати частину фінансування Угорщині, щоб розблокувати €18 млрд для України – Politico

У понеділок увечері Угорщина добилася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, включаючи пакет макрофінансової допомоги для України на €18 млрд, пише Politico.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угорщина могла втратити €7,5 млрд у вигляді виплат ЄС через побоювання, що гроші можуть сприяти хабарництву в країні. На знак протесту Будапешт заблокував як пакет допомоги ЄС для України €18 млрд, так і мінімальну глобальну ставку корпоративного податку.
  • Але в понеділок країни ЄС погодилися знизити заморожену суму до €6,3 млрд.
  • Вони також схвалили план витрат Угорщини на її фонди відновлення після пандемії – €5,8 млрд у вигляді ґрантів, які аналогічно утримувалися протягом півтора року через побоювання відступу від демократії. Однак країни заявили, що Будапешт має завершити 27 реформ боротьби з корупцією та незалежності судової системи, перш ніж отримає свої гроші.
  • В останні дні офіційні особи щосили намагалися розробити план Б щодо виділення коштів Україні без схвалення Угорщини, розробивши пропозицію, яка вимагала, щоб 26 країн запропонували індивідуальні гарантії замість гарантії, що підтримується ЄС. Такий крок виявив би небажані тріщини у підході ЄС до війни з Росією.
  • Тепер, після схвалення Європарламентом у вівторок, ЄС може розпочати виплати Україні у січні.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету у розмірі до €1,5 млрд на місяць, що в загальному становить до €18 млрд. 

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Європейською радою рішення про виділення Україні у 2023 році €18 млрд макрофінансової допомоги. Тож ЄС шукатиме рішення, яке підтримали б усі держави-члени.

Згодом премʼєр-міністр Віктор Орбан заперечив блокування Угорщиною допомоги ЄС Україні на €18 млрд. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні «на двосторонній основі».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні