Категорія
Новини
Дата

Мала приватизація поповнила держбюджет на 2 млрд грн за півріччя, третина надійшла у червні

1 хв читання

Державний бюджет з початку 2023 року отримав 2 млрд грн від приватизації держмайна, при цьому третина, а саме 683,7 млн, надійшла у червні. Про це повідомила пресслужба голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолани Підласої.

Ключові факти

  • Найбільше надійшло коштів від приватизації таких об’єктів: будівлі готелю «Ермітаж» – 311 млн грн, ЄМК ДП «Укроборонресурси» – 210 млн грн, Усть-Дунайський порт – 201 млн грн, Сторонибабський спиртзавод – 142 млн грн, ЄМК ДП «Електронмаш» – 120,8 млн грн, готель «Власта» – 115 млн грн.
  • За перше півріччя 2023 року надходження від приватизації до загального фонду держбюджету сягнули 1,8 млрд грн, що більше на 73,3% порівняно з відповідним періодом 2021 року та в 6,1 раза порівняно з відповідним періодом 2022 року. 
Мала приватизація поповнила держбюджет на 2 млрд грн за півріччя, третина надійшла у червні /Фото 1
  • Надходження від приватизації йдуть на покриття дефіциту держбюджету та спрямовуються винятково на потреби національної безпеки і оборони, зазначається у повідомленні

Контекст

Мала приватизація відновилася в Україні у вересні 2022-го після того, як Верховна Рада спростила її умови, а ФДМУ очолив Рустем Умєров.

Стартова ціна держпідприємства встановлюється на рівні балансової вартості його активів. Такий підхід дозволяє уникнути судового оскарження результатів конкурсу через нібито несправедливу оцінку та не потребує додаткового фінансування послуг консультантів. Якщо з першого разу лот не продали, то допускається покрокове зниження стартової ціни, але не більше, ніж на 50%. Сама процедура приватизації від оголошення аукціону і до підписання договору має займати не більше двох місяців. 

Своєю чергою це призводить до аномально низьких стартових цін. Лише за умови конкуренції вартість досягає ринкових значень, каже народний депутат Олексій Мовчан, заступник голови комітету з питань економічного розвитку. Середнє зростання вартості обʼєктів приватизації у першій половині 2023-го – 3,9 раза, за даними Фонду держмайна.

Переможець аукціону має 20 робочих днів на оплату. У разі відмови на користь держави списується гарантійний внесок у розмірі 20% від стартової ціни. Оскільки стартова вартість обʼєктів малої приватизації низька, ціна втрати для учасників аукціону теж невелика, каже Мовчан. Із серпня минулого року в бюджет перераховано лише 50 млн грн гарантійних внесків, за даними «Prozorro.Продажі».

Це створює умови для зриву аукціонів. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні