Марк Цукерберг, засновник Facebook /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Причина не тільки в глобальному збої Facebook. Чому Марк Цукерберг втратив $6 млрд, а акції технологічних компаній обвалилися

Марк Цукерберг, засновник Facebook Фото Getty Images

Facebook опинився в центрі скандалу, який шкодить корпорації набагато більше, ніж шестигодинний технологічний збій у роботі соцмережі

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Приблизно о 17:30 за київським часом 4 жовтня припинили працювати всі онлайн-сервіси компанії Facebook Inc. Глобальний шестигодинний збій став найбільшим з 2019 року: 3,5 млрд користувачів не могли користуватися WhatsApp, Instagram і Facebook.

За час простою сервісів акції Facebook Inc обвалилися на 5%, а особистий статок Марка Цукерберга впав більш ніж на $6 млрд. Через падіння капіталізації компанії, відповідно до рейтингу Forbes Real-Time, мільярдер поступився своїм пʼятим місцем у списку світових багатіїв Ларрі Еллісону, СТО та засновнику Oracle Corp.

Основною причиною збою стало неправильне внесення змін до конфігурації систем. Facebook вибачилася і заявила, що дані користувачів у безпеці. Але цей збій — тільки чергова неприємна подія, яка зʼявилась у Facebook за останні тижні. Корпорація перебуває під тиском через відвертість ексспівробітниці компанії Френсіс Хоген. Вона передала журналістам The Wall Street Journal десятки тисяч сторінок внутрішніх документів. Вони послужили грунтом для кількох великих розслідувань WSJ, з яких стало відомо про особливе ставлення Facebook до VIP-користувачів. У документах компанія також визнала, що Instagram, який їй належить, негативно впливає на підлітків.

У неділю, 3 вересня, Хоген дала велике інтервʼю CBS у якому заявила про «конфлікт інтересів між тим, що добре для публіки, і тим, що добре для Facebook». Інтервʼю спричинило резонанс, що також стало причиною падіння вартості акцій компанії. З моменту публікації першого розслідування WSJ Facebook подешевшала на 18,2%.

Хоген 5 жовтня буде свідчити перед Конгресом США. Вона має намір закликати владу відрегулювати діяльність Facebook, порівнюючи техногіганта із тютюновими компаніями, які довгий час заперечували шкоду куріння, пише Reuters.

Чому й у інших падають акції

У понеділок біржовий індекс NASDAQ, який спеціалізується на активах високотехнологічних компаній, впав на 2,15%, S&P 500 знизився на 1,3%, а Dow Jones — на 0,94%.

Аутсайдерами дня стали компанії з ІТ-галузі (падіння на 2,36%) і телекому (-2,11%). Акції чотирьох найбільших за капіталізацією компаній у США — Apple, Microsoft, Amazon і Alphabet — впали більш ніж на 2%.

Лякливість інвесторів була викликана не стільки збоєм у роботі Facebook, скільки недавнім стрибком прибутковості державних цінних паперів США до 1,56%, повідомляє CNBC. Це сподвигло інвесторів, які побоюються довгострокової інфляції, переходити з паперів великих технологічних компаній до казначейських облігацій.

Опублікована статистика Commodity Futures Trading Commission показала, що менеджери з управління активами очікують більш жорстку політику Федеральної резервної системи, відзначають в щотижневому огляді ринку аналітики ICU. Тому вони збільшили свої короткі позиції в казначейських облігаціях США до максимумів з вересня 2016 року. Зараз 10-річні облігації торгуються з прибутковістю близько 1,48%.

За підсумками вересня більшість провідних фондових індексів показали найгіршу динаміку з березня 2020 року, повідомляють в ICU. Індекс S&P 500 знизився на 4,8%, Dow Jones — на 4,3%, NASDAQ — на 5,3%. Перегрітий технологічний сектор впав з початку вересня на 5,8%. Папери Apple знизилися на 6,8%, Microsoft — на 6,6%, Amazon — на 5,4%, а Intel — на 1,44%.

На тлі нових сигналів про рекордні темпи інфляції інвестори все менше вірять, що це тимчасово, і все більше побоюються швидкого посилення політики центробанків, підкреслюють в ICU. Так, інфляція єврозони за вересень досягла 3,4% — найвищої позначки за останні тринадцять років.

Серед чинників, які лякають фондові ринки аналітики також виділяють перебої з поставками сировини і комплектуючих, зростання цін на енергоносії і потенційні проблеми з ринком нерухомості в Китаї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні