Категорія
Новини
Дата

Штучний інтелект не знищить більшість робочих місць, але може вдарити по зайнятості жінок – прогноз МОП

Генеративний штучний інтелект, ймовірно, не візьме на себе роботу більшості людей повністю, а натомість автоматизує частину їхніх обовʼязків, звільнивши для виконання інших завдань, йдеться у дослідженні Міжнародної організації праці, пише Reuters. Водночас ШІ може вдарити по зайнятості жінок, адже переважно вони задіяні на канцелярській роботі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • МОП попереджає, що канцелярська робота, ймовірно, постраждає найбільше, що може сильніше вдарити по зайнятості жінок, враховуючи надмірне представництво жінок у цьому секторі, особливо у багатших країнах.
  • ШІ, ймовірно, найбільше вплине на діяльність, яка повʼязана з генеруванням тексту, зображень, звуків, анімації, 3D-моделей та інших даних, – це канцелярська робота, де близько чверті завдань значною мірою підлягають потенційній автоматизації, йдеться в дослідженні.
  • У дослідженні, проведеному МОП, робиться висновок про те, що «більшість робочих місць і галузей лише частково підлягають автоматизації і, таким чином, з більшою ймовірністю будуть доповнені, ніж замінені штучним інтелектом».
  • Це означає, що «найважливіший вплив технології, ймовірно, полягатиме у збільшенні роботи», додає він. Але більшість інших професій, таких як менеджери та продавці, лише незначним чином схильні до ризику.

Контекст

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь». Інвестиційний банк заявив, що генеративні системи ШІ, такі як ChatGPT, які можуть створювати контент, що не відрізняється від людської праці, можуть викликати бум продуктивності, який зрештою збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.

Документ, опублікований OpenAI, показав, що для 80% робочої сили в США щонайменше 10% завдань можуть виконуватися генеративним ШІ.

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років, йшлося у звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF). Зокрема, такі технології, як ШІ, прискорюють скорочення канцелярської роботи, водночас збільшуючи попит на фахівців із технологій і кібербезпеки.

У Міжнародному валютному фонді попереджають про ризик «суттєвих збоїв на ринках праці», повʼязаних із генеративним ШІ, і закликають політиків швидко розробити правила для управління новою технологією, сказала перша заступниця директора фонду Гіта Гопінат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні