ШІ-лихоманка зачепила ринок праці /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Нове золото. Американський бігтек готовий платити ШІ-розробникам по пів мільйона доларів на тлі масових звільнень. Які перспективи в українських інженерів

Зарплати ШІ-інженерів на українському IT-ринку – таємниця. Фото Getty Images

ШІ-лихоманка зачепила ринок праці – попит на айтівців із досвідом у індустрії набирає обертів. Скільки їм готові платити і де наймають в Україні

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Netflix шукає AI-продакт-менеджера із зарплатою $300 000–900 000 на рік. За цю та інші вакансії для ШІ-спеціалістів із багатьма нулями стрімінговий гігант отримав шквал критики. Адже вони з’явилися у розпал голлівудських страйків проти штучного інтелекту. Проте, попри невдалий таймінг, Netflix не єдиний із FAANG, хто готовий наймати спеціалістів зі ШІ. 

З початку 2023-го скорочення штату зачепило майже 900 технокомпаній, що звільнили понад 223 000 співробітників. Це на 35% більше, ніж за весь попередній рік, свідчать дані трекера Layoffs.fyi. То інженерів, які знаються на штучному інтелекті та машинному навчанні, рецесія обходить стороною?

Скільки технокомпанії платять за ШІ

$900 000 від Netflix – це не історичний рекорд. У перші роки свого існування нинішній трендсеттер генеративного ШІ OpenAI переманював зірок індустрії і на більші гроші. У 2016-му компанія платила одному із співзасновників та учневі піонера нейронних мереж Джеффа Хінтона з Університету Торонто Іллі Суцкеверу $1,9 млн за рік. Дослідник Ян Гудфеллоу отримував понад $800 000, робототехнік Пітер Аббіл – $425 000, дізнався NYT із податкової декларації OpenAI.

Зараз компанія Сема Альтмана пропонує інженерам від $200 000 на рік, йдеться в описі вакансій на офіційному сайті. На кінець липня 2023-го у OpenAI відкрито 59 вакансій у Сан-Франциско й Лондоні, більшість безпосередньо пов’язані з ШІ-розробкою. Найдорожча технічна пропозиція – Infrastructure Engineer для ChatGPT із досвідом від восьми років. Такого фахівця стартап готовий перевезти до штаб-квартири у Каліфорнії і платити до $450 000 на рік.

У конкурента Альтмана – заснованому колишніми співробітниками OpenAI Anthropic – ставки вищі. Стартап, що залучив $1,5 млрд інвестицій, має сім відкритих вакансій із зарплатами $280 000–520 000 на рік. Крім технічних спеціалістів, шукають менеджерів, які керуватимуть командами інженерів. У гонитві за талантами розробник чат-бота Claude 2 готовий релокувати нових співробітників у США.

Для порівняння, Google наймає AI/ML-фахівців на $228 000 на рік і вище, свідчать дані сервісу Glassdoor. Це дещо більше за середню зарплату у корпорації, свідчать дані недавнього «зарплатного» витоку, що потрапив у американські медіа. Середній показник для інженерів програмного забезпечення – $100 000–375 000. Зарплати у Google – найвищі на ринку, цитує Business Insider представника компанії Тамані Джаясінгхе. Чи помітна ШІ-лихоманка на українському ринку IT-праці?

Скільки техногіганти платять AI/ML-спеціалістам

Медіанна заробітна плата для інженера в Google становить понад $228 000, в Apple – понад $205 000, Amazon – майже $200 000, NVIDIA – $215 000, Міcrosoft – понад $190 000 на рік. Найвищі ставки з FAANG у Netflix – від $390 000 до $900 000.  

Компанії мільярдера Ілона Маска Tesla та Neuralink пропонують понад $170 000 та $129 000 на рік відповідно.

Інші помітні глобальні гравці, такі як Roblox, платять понад $229 000, Alibaba – близько $204 000, LinkedIn – $202 000, Upwork – $164 000, IBM та JPMorgan Chase & Co – понад $153 000 на рік. 

Джерело: Glassdoor.

Хто готовий наймати українців, які знаються на ШІ

Навесні 2023-го індустрія штучного інтелекту та машинного навчання коштувала щонайменше $200 млрд, вважають аналітики консалтингової компанії Grand Veiw Research. І до 2030-го вона зростатиме на понад 37% щорічно.

Попит на AI/ML-спеціалістів йшов угору і в Україні, і у світі останніх кілька років, каже головна рекрутерка холдингу Roosh Дар’я Маляр. Наразі у найбільшому дефіциті – Senior ML-інженери, які працюють з 3D.

Співзасновник Roosh Сергій Токарєв почав збирати зав’язані на штучний інтелект бізнеси кілька років тому. Наразі п’ята частина команди – фахівці з машинного навчання та ШІ. «У 2023 році конкуренція за таланти стала дуже жорстокою», – каже Маляр. Причина – якісні інженери потрібні і технологічним учасникам ШІ-перегонів, і класичним бізнесам.

Проте шанси потрапити до OpenAI чи Google в українців не надто високі – зазвичай вакансії відриті в американських штаб-квартирах. Рідкісний виняток – американська Hugging face, що пропонує віддалену роботу для ML-спеціаліста на ремоуті на українській рекрутинговій платформі Skyworker. 

 «Цікавих вакансій зараз малувато, війна вплинула, тому не сильно хочуть наймати людей, які територіально знаходяться в Україні», – каже Олексій Авілов, ML-інженер українського стартапу ZibralAI із орбіти Roosh. А виїзд за кордон для айтівців-чоловіків – 58% української індустрії, за даними DOU – обмежений через воєнний стан. Які ще є варіанти?

«Шукаємо досвідчених спеціалістів в усьому світі, намагаючись не привʼязуватися до конкретної локації», – каже Віталій Романченко, співзасновник ШІ-стартапу Elai.io, який продає підписку на сервіс відеоаватарів. 

Чверть із 30 людей у команді стартапу – ML-інженери, і засновник готовий наймати ще. Аналогічних фахівців шукають ZibraAI та колишня зірка української стартап-сцени Reface.

Проте зарплати ШІ-інженерів на українському IT-ринку – таємниця. Медіанний дохід IT-фахівців із найпопулярніших спеціальностей – DevOps-інженери, SRE-інженери, Data-інженери та адміністратори баз даних – $38 400–48 000 на рік, свідчить липневе дослідження DOU. Зарплата ШІ-розробника дуже залежить від проєкту і продукту, не розкриваючи цифр, каже Авілов. 

«В аутсорсі можуть бути високі зарплати, у стартапів зазвичай зарплати менші, але може бути бонус у вигляді опціонів», – додає він. Сервісний бізнес не відстає від тренду. На рахунку українського SoftServe – понад 200 реалізованих ШІ-проєктів, 30 – активні, ще 10 компанія планує розпочати найближчими місяцями. 

У AI та Data Science відділі SoftServe – понад 100 людей, відкриті вакансії спеціалістів із Data Science, машинного навчання й генеративного ШІ. Торік через війну мали певний відтік спеціалістів, каже Дмитро Зікрач, Data Science Competence Manager компанії. «Але нині маємо стрімкий тренд на ріст команди – наймаємо щонайменше п’ять людей на місяць», – додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні