Категорія
Новини
Дата

Майже €120 млн інвестицій і 1400 робочих місць. Уряд зареєстрував новий індустріальний парк

Кабмін вніс до Реєстру індустріальних (промислових) парків майданчик «Hempy UA» у Рівненській області. На ньому працюватимуть підприємства переробної промисловості, йдеться у повідомленні пресслужби Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 13 жовтня Кабмін ухвалив рішення про включення до Реєстру індустріального парку «Hempy UA», ініціатором створення якого є Привільненська сільська рада Рівненської області.
  • Концепція індустріального парку передбачає, що на площі майже 43 га буде створено декілька нових підприємств, які працюватимуть у галузях переробки промислових аграрних культур для виробництва продукції текстильної, легкої, а також харчової промисловості. 
  • Додатково планується розпочати виробництво будівельних і меблевих матеріалів, біо-пластику та енергетичної сировини.
  • Інвестиції в будівництво парку, залучені керуючою компанією, в цілому очікуються на рівні €119 млн. 
  • Прогнозується, що першу продукцію підприємства почнуть випускати в 2027 році. Загалом передбачається створення близько 1400 робочих місць.

Контекст

В Україні питання підтримки розвитку індустріальних парків регулюється Законом України «Про індустріальні парки». Станом на 29 вересня до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено 65 індустріальних парків, у 48 із них визначено керуючі компанії, у 19 – є резиденти.

За даними Мінекономіки, протягом 2022 року створено 14 індустріальних парків. Дві третини з яких – у західних областях України.

Однією з основних проблем для індустріальних парків є компенсація від держави та пільги на ПДВ на ввезене обладнання. «Держава пропонує компенсацію до 60 млн грн. Для індустріального парку у 35 га – це ні про що», – розповідав у серпні Forbes CEO Joint Industrial Park Артур Ванян. 

Із 65 індустріальних парків половина не працюють. Тож, ці парки, найімовірніше, найближчим часом будуть із реєстру виключені, повідомив раніше заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Ті індустріальні парки, що мають керуючу компанію та надають звіти, розділять на конкурсній основі державну підтримку в розмірі 1 млрд грн, заплановану в державному бюджеті на 2024 рік, – сказав заступник голови комітету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні