Категорія
Новини
Дата

У ВР хочуть ліквідувати понад 30 індустріальних парків, між тими, що залишаться, розділять 1 млрд грн

1 хв читання

В Україні зареєстровано 65 індустріальних парків, але половина з них не працюють. Тож, ці парки, найімовірніше, найближчим часом будуть із реєстру виключені, повідомив «Інтерфаксу-Україна» заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. За яким критерієм будуть ліквідовувати індустріальні парки і кому дістанеться «куш» у розмірі 1 млрд грн, який обіцяють тим, хто залишиться.

Ключові факти

  • Індустріальні парки, зареєстровані в період з 2013 по 2019 рік, найближчим часом можуть бути виключені з реєстру через бездіяльність, заявив агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.
  • Ті індустріальні парки, що мають керуючу компанію та надають звіти, розділять на конкурсній основі державну підтримку в розмірі 1 млрд грн, заплановану в державному бюджеті на 2024 рік, – сказав заступник голови комітету.
  • Переважна більшість індустріальних парків в Україні – це ділянка землі, до якої підведені інженерні мережі (електроенергія, газ), а в деяких випадках не підведені. «Ця державна підтримка, найімовірніше, буде використана на промислову інфраструктуру, тобто на мережі, – розповів Кисилевський. – А ось яким чином це розподілиться, буде визначено постановою Кабінету міністрів у відповідному порядку».
  • Відомство планує розробити порядок надання підтримки, а уряд, зі свого боку, має встановити режим її надання.

Контекст

В Україні питання підтримки розвитку індустріальних парків регулюється Законом України «Про індустріальні парки». Станом на 29 вересня до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено 65 індустріальні парки, у 48 із них визначено керуючі компанії, у 19 – є резиденти.

Протягом 2022 року було створено 14 індустріальних парків, – йдеться в повідомлення Мінекономіки. Дві третини з яких – у західних областях України

Однією з основних проблем для індустріальних парків є компенсація від держави та пільги на ПДВ на ввезене обладнання. «Держава пропонує компенсацію до 60 млн грн. Для індустріального парку у 35 га – це ні про що», – розповідав у серпні Forbes CEO Joint Industrial Park Артур Ванян. 

У серпні 2023 року компанія Uparks Бориса Шестопалова почала будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Parkу у Вінниці. Його площа – 117 362 кв. м, – йдеться в технічних характеристиках парку. Під цей проєкт планують залучити до 3 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні