Категорія
Новини
Дата

У ВР хочуть ліквідувати понад 30 індустріальних парків, між тими, що залишаться, розділять 1 млрд грн

В Україні зареєстровано 65 індустріальних парків, але половина з них не працюють. Тож, ці парки, найімовірніше, найближчим часом будуть із реєстру виключені, повідомив «Інтерфаксу-Україна» заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. За яким критерієм будуть ліквідовувати індустріальні парки і кому дістанеться «куш» у розмірі 1 млрд грн, який обіцяють тим, хто залишиться.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Індустріальні парки, зареєстровані в період з 2013 по 2019 рік, найближчим часом можуть бути виключені з реєстру через бездіяльність, заявив агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.
  • Ті індустріальні парки, що мають керуючу компанію та надають звіти, розділять на конкурсній основі державну підтримку в розмірі 1 млрд грн, заплановану в державному бюджеті на 2024 рік, – сказав заступник голови комітету.
  • Переважна більшість індустріальних парків в Україні – це ділянка землі, до якої підведені інженерні мережі (електроенергія, газ), а в деяких випадках не підведені. «Ця державна підтримка, найімовірніше, буде використана на промислову інфраструктуру, тобто на мережі, – розповів Кисилевський. – А ось яким чином це розподілиться, буде визначено постановою Кабінету міністрів у відповідному порядку».
  • Відомство планує розробити порядок надання підтримки, а уряд, зі свого боку, має встановити режим її надання.

Контекст

В Україні питання підтримки розвитку індустріальних парків регулюється Законом України «Про індустріальні парки». Станом на 29 вересня до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено 65 індустріальні парки, у 48 із них визначено керуючі компанії, у 19 – є резиденти.

Протягом 2022 року було створено 14 індустріальних парків, – йдеться в повідомлення Мінекономіки. Дві третини з яких – у західних областях України

Однією з основних проблем для індустріальних парків є компенсація від держави та пільги на ПДВ на ввезене обладнання. «Держава пропонує компенсацію до 60 млн грн. Для індустріального парку у 35 га – це ні про що», – розповідав у серпні Forbes CEO Joint Industrial Park Артур Ванян. 

У серпні 2023 року компанія Uparks Бориса Шестопалова почала будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Parkу у Вінниці. Його площа – 117 362 кв. м, – йдеться в технічних характеристиках парку. Під цей проєкт планують залучити до 3 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні