Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки оцінило зростання ВВП у квітні у 4,3%. Сповільнення проти березня відбулося на тлі нових проблем з електрогенерацією

2 хв читання

Зростання ВВП у квітні 2024 року порівняно з квітнем минулого року становило близько 4,3% [±1%], свідчать попередні оцінки Мінекономіки. За січень-квітень зростання оцінюється на рівні 4,4% [±1%] у порівнянні з відповідним періодом минулого року, йдеться у пресрелізі міністерства.

Зростання економіки у квітні сповільнилося в порівнянні з березнем (4,6%). Це відбувається на тлі проблем з електрогенерацією через російські обстріли та дефіцитом кваліфікованих кадрів у промисловості.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Мінекономіки зазначило, що ВВП зростає завдяки рекордним обсягам експорту товарів, збільшенню попиту на будівельні послуги (бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури), поліпшенню ділових настроїв та зростанню споживання.
  • Стабільна робота морського коридору стимулювала галузі перевезення залізничним транспортом, виробництво металургійної продукції, а також видобування металевих руд, йдеться у повідомленні. 
  • Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі, заявило Мінекономіки. 
  • У квітні промислові підприємства продовжували відновлювати економічну активність, як за рахунок експортоорієнтованих виробництв, так і попиту на інвестиційну продукцію – машинобудування (ВПК) та будівельні матеріали. Все це допомогло підвищити попит на продукцію суміжних видів діяльності, зазначило Мінекономіки. 
  • Водночас після чергових атак на енергосистему та значних пошкоджень і руйнувань ТЕС та ГЕС тимчасово втрачено частину генераційних обʼєктів. В Мінекономіки наголосили, що проблеми з електрогенерацією можуть мати потенційно негативний вплив на роботу промисловості, особливо найбільших споживачів електроенергії.

Цитата

«Загалом економіка продовжує адаптуватись та набувати характеристик економіки воєнного часу. Разом з тим високі безпекові ризики, чергове пошкодження енергетичних об’єктів, а також значний дефіцит кваліфікованих кадрів і далі негативно тиснули на ВВП», – заявила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Контекст

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте, за словами Свириденко, через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися. 

В оновленому макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк. 

Погіршила свій прогноз щодо ВВП на 2024 рік також інвестиційна група ICU – із 5% до 4,1%. Аналітики ICU зазначили, що економіка продовжує зростати у 2024 році прийнятними темпами, а масштабне руйнування енергетичної інфраструктури лише сповільнить, але не зупинить відновлення. 

Інвестиційний банк Goldman Sachs погіршив прогноз зростання української економіки цьогоріч з 7% до 4,5%.

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. В країні застосовуються погодинні відключення світла для промисловості та населення. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні