Категорія
Новини
Дата

Медичний стартап Mark залучив інвестиції від ексрадника голови Мінцифри. Він розробляє ШІ-асистента для контролю здоровʼя

2 хв читання

Розробник медичного ШІ-асистента Mark залучив посівних $200 000 від співзасновника фінтех-компанії GEO Pay та колишнього радника голови Мінцифри Максима Дем’янюка. Про це Forbes повідомили засновники компанії.

Ключові факти

  • Заснований у 2021 році український MedTech-стартап Mark оголосив про отримання $200 000 посівних інвестицій. Із початку заснування у компанію вкладено близько $0,5 млн – це кошти засновників, Дем’янюка та двох бізнес-ангелів, чиї імена не розкриваються.
  • Продукт стартапу – додаток для смартфона, що керує медичною інформацією пацієнта, аналізує показники здоров’я і може попереджати про можливі проблеми.
  • Додаток для iOS та Android працює у тестовому режимі із травня 2023-го. На початок серпня активна аудиторія, за даними засновників, досягла 5500 користувачів. Вихід із тестового режиму запланований до кінця 2023 року.

Контекст

У команді Mark – до 10 людей. Засновники – IT-підприємець із Донецька Валерій Ясаков та медик зі Львова Андрій Петрух. Ясаков – власник львівської сервісної IT-компанії Benamix і стартапер зі стажем.

На початку 2010-х Ясаков був одним із чотирьох співзасновників студентського стартапу EnableTalk, що розробляв «розумну» рукавичку для спілкування із глухонімими людьми. Розробка виграла змагання Microsoft Imagine Cup 2012 у Австралії. У 2012 році журнал Time включив рукавичку EnableTalk у список найкращих винаходів року. У 2015-му через початок російсько-української війни та бойові дії на Донбасі команда переїхала у США, однак комерційного успіху стартап не досяг – сайт компанії не оновлюється із 2021 року.

Петрух – професійний медик, співвласник львівського діагностичного центру Medis. Засновник компанії – його батько, теж Андрій Петрух. У 2022-му одна із юридичних осіб Medis – ПП «Медіс» – отримало 121,6 млн грн виторгу, свідчать дані YouControl.

Петрух-молодший – автор ідеї Mark, у 2020-му створив прототип продукту Mark Symptom Checker, що вмів збирати первинний анамнез і рекомендувати лікаря. Після знайомства у 2021 році Петрух із Ясаковим прокачали розробку і запустили тестування першої версії ШІ-помічника у Medis.

Дем’янюк – засновник ритейл-мережі з півтора десятка маркетів TOR-BA та фінтех-компанії GEO Pay. Із березня до кінця 2021 року був радником голови Мінцифри Михайла Федорова. Наразі Дем’янюк залишається експертом Проєктного офісу при Мінцифрі, який допомагає розвивати віртуальні активи.

Базова версія Mark – безкоштовна, підписка на преміум-функції для ранніх користувачів коштує $3 на місяць. Стартап працює лише на українському ринку, в планах – масштабування до США, Данії, Норвегії та Швеції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні