«Ми всі забиваємо на здоровʼя». Антон Авринський оцифрував доставку ліків, а його стартап Liki24.com коштує до $50 млн. Як засновник будує новий бізнес на чек-апах /Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова
Категорія
Інновації
Дата

«Ми всі забиваємо на здоровʼя». Антон Авринський оцифрував доставку ліків, а його стартап Liki24.com коштує до $50 млн. Як засновник будує новий бізнес на чек-апах

Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

В екосистемі медичного стартапу Liki24.com з’явився новий бізнес – сервіс підписки на регулярні обстеження Nasnaga. Він уже має сотню тестових користувачів. Forbes дізнався деталі

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Давай по-чесному, ми всі забиваємо на здоровʼя, взагалі цим не займаємося», – каже засновник сервісу доставки медикаментів Liki24.com Антон Авринський, 39. Війна лише поглибила проблему. Вирішувати її Авринський пропонує у своїй манері – створити сервіс підписки на медичні чек-апи для регулярної перевірки здоров’я.

Ідею Авринський та його бізнес-партнер Володимир Нерубенко, 34, виношували ще з запуску сервісу здачі аналізів Lab24 у 2021-му. Багато клієнтських запитів на чек-апи було вже тоді. Однак через війну реалізацію відклали до весни 2023-го – рятувати вже наявні проєкти було важливіше.

Поточна вартість усієї екосистеми Liki24.com – до $50 млн, каже Віталій Лаптенок, генеральний партнер одного з найбільших інвесторів стартапу фонду Flyer One Ventures (F1V). Її третій компонент – сервіс підписки на регулярну перевірку здоров’я Nasnaga – був готовий у квітні 2023-го. У липні бета-версію сервісу вже тестує сотня клієнтів, дізнався Forbes. Нових користувачів приймають поки що лише у чергу. Які амбіції у засновників на новий бізнес?

Що таке Nasnaga

Nasnaga роблять усього одинадцятеро людей. «Зіркова команда, дуже крута», – натхненно описує Авринський. Серед батьків-засновників – він сам, Нерубенко та Іван Ляшенко, 33, який приєднався до проєкту два місяці тому. 

Авринський у цьому тріо візіонер, операційка – на партнерах co-CEO.

Власник компанії TerraLab Нерубенко, який півтора десятиліття займається автоматизацією медичних лабораторій, відповідає за партнерства та продажі. Ляшенко до грудня 2019-го два роки працював консультантом з управління в McKinsey, потім – був директором зі зростання Genesis та F1V. У новому проєкті він зосередиться на маркетингу.

Складові Nasnaga – підписка на чек-апи та так званий хелс-тюнінг. Перший за $49-170 на місяць дає змогу раз на три місяці здавати до 20 аналізів для обстеження. Тут працює відкатана на Lab.24 механіка: йти до лабораторії не потрібно, медсестра у зручний час приїде додому чи в офіс. 

«Ми всі забиваємо на здоровʼя». Антон Авринський оцифрував доставку ліків, а його стартап Liki24.com коштує до $50 млн. Як засновник будує новий бізнес на чек-апах /Фото 1

Скриншот сайту Nasnaga

«Ми всі забиваємо на здоровʼя». Антон Авринський оцифрував доставку ліків, а його стартап Liki24.com коштує до $50 млн. Як засновник будує новий бізнес на чек-апах /Фото 2

Скриншот сайту Nasnaga

Результати обробляє лікар лабораторної діагностики та профільний експерт з превентивної медицини. Вони можуть давати рекомендації й скерувати пацієнта до профільних спеціалістів, якщо аналізи виявлять серйозні негаразди. Усі історичні дані зберігаються у системі – користувач та його лікарі бачать динаміку показників.

Назва хелс-тюнінг – внутрішній сленг фаундерів Nasnaga. Це шестимісячна підписка на регулярні консультації лікарів з превентивної медицини. Аудиторія – не пацієнти з конкретними захворюваннями, а люди, що хочуть прокачати здоров’я, наприклад, покращити сон чи вирішити проблеми з травленням. За кожним клієнтом також закріпляється лікар, який регулярно спостерігає його стан, дає рекомендації з харчування, активності тощо.

Регулярні чек-апи – складова превентивної медицини. Її суть – фокусуватися на ранній діагностиці та попередженні хвороби замість лікування. Це звична процедура для країн із розвиненою страховою медициною, каже співзасновник сервісу медичного туризму Bookimed Євген Хотянов. Клієнти, які регулярно проходять обстеження, отримують кращі страхові умови. «Я відніс би сюди США, Німеччину, Францію та й за великим рахунком майже всі країни ЄС з високим рівнем життя та економіки», – каже Хотянов.

Серед українців чек-апи не надто популярні. Цю послугу замовляє менше 4% українських клієнтів Bookimed, свідчить статистика сервісу. Авринський це розуміє. «Всі знають, що чек-апи потрібні, але дуже мало хто їх проходить і робить це несистемно», – пояснює він. Як дизраптити цей ринок?

Екосистема Liki24 у цифрах

Команда: понад 200 людей на всіх проєктах, 70 співробітників у продуктових командах, решта – в операційних.

Загальний оборот (GMV): $20 млн на рік.

Liki24.com – сервіс доставки ліків;

Рік заснування: 2017;

Засновник: Антон Авринський;

Інвестиції: $6 млн, серед інвесторів – SID Venture Partners, Flyer One Ventures, Horizon Capital,TA Ventures, співзасновник і директор з бізнес-розвитку Intellias Михайло Пузраков;

Країни: Україна, Румунія, Італія. 

Lab24 – сервіс замовлення аналізів додому; 

Рік заснування: 2021;

Засновники: Володимир Нерубенко, Антон Авринський;

Інвестиції: до $100 000 від Google for Startups Ukraine Support Fund;

Країни: Україна, Польща. 

Nasnaga – сервіс підписки на чек-апи та хелс-тюнінг;

Рік заснування: 2023;

Засновники: Liki24.com, Антон Авринський, Володимир Нерубенко, Іван Ляшенко;

Інвестиції: до $100 000;

Країни: Україна, Польща, Велика Британія, Румунія. 

На чому планує заробляти Nasnaga

Інвестиції у Nasnaga невеликі – до $100 000 від фаундерів, підраховує Авринський. Проте його робили не з нуля. Технічна й менеджерська команди, інфраструктура, партнерства з лабораторіями та клініками з 2017-го будувалися для Liki24.com. 

Сервіс ділиться доходами з партнерами – лікарями та лабораторіями. Ще частину грошей «з’їдають» вітаміни й харчові добавки, що включені у підписку, решта – маржа компанії.

На липень 2023-го у бета-версії Nasnaga понад сотня тестових підписників. Серед них і батьки Авринського – аналогічного рішення на ринку він не знайшов, тож ще раз переконався, що треба будувати своє. «Ми жартуємо, що є «батьківський контроль» для дітей, а тепер є й «батьківський контроль» для батьків», – каже фаундер. 

Він цілить у молодих людей із середнім доходом або вище. Приклад з України – айтівці. Інше джерело доходу – корпоративні клієнти. На Nasnaga вже підписано з пів десятка технологічних бізнесів, кілька – з попереднього місця роботи Ляшенка, IT-холдингу Genesis. За умовами, половину вартості підписки сплачує компанія, решту – співробітник. Якщо людина за щось не платить, вона це не цінує, пояснює логіку Авринський.

Офіційний вихід з бета-версії запланований на осінь-зиму 2023-го. Поточний виторг фаундери не розкривають. План – вийти на приріст до пів сотні нових користувачів та $3000–6000 виторгу на місяць. Такими темпами і з близько $50 000 додаткових інвестицій Nasnaga має стати самоокупною до Нового року. 

«Ми плануємо досить короткий цикл виходу на прибутковість», – повідомляє Авринський. Часи для стартапів, що роками палять інвесторські гроші, дійсно несприятливі. Як втілити план? «Хлопці роблять цей бізнес для експансії, Україна – тестова країна», – каже Лаптенок.

Попередні бізнеси – доставку ліків і сервіс аналізів – команда Авринського починала на домашньому ринку. Активно виводити їх за кордон змусила війна. Nasnaga ж зі старту працює у Європі, сайт доступний українською й англійською. «У нас ексклюзивне партнерство з Sinevo в Польщі, партнери в Румунії та Великій Британії», – перелічує Авринський. Ці країни популярні серед українських біженців й в топі для релокації IT-бізнесу з України.

Далеко у майбутнє засновник поки не заглядає – питання, чи залучати зовнішнє фінансування, залишається відкритим. Додаткові гроші точно знадобляться, але поки фаундери розвивають сервіс «на свої», резюмує Авринський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні